Igor Boţan: „Partenerii de dezvoltare vor ca în Republica Moldova să fie păstrată stabilitatea, dar reformele să aibă o anumită amplitudă, pentru a implementa prevederile Acordului de Asociere. De aici și aşteptările faţă de preconizata rezoluţie a miniştrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene, în care sunt invocate un şir de cerinţe faţă de Republica Moldova.”
Europa Liberă: Draftul s-a văzut deja. Nu este mare noutate. Adică condiţiile sunt foarte dure.
Igor Boţan: „Sunt foarte dure, dacă facem abstracţie de Acordul de Asociere şi de agenda de asociere, documente obligatorii spre implementare aici, în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Adică europenii le spun: „Spălaţi-vă pe mâini”?
Igor Boţan: „Exact. A fost semnat Acordul de Asociere acum un an şi jumătate. A fost semnată deopotrivă şi agenda de asociere, care pune accentul pe priorităţi, aşa cum este normal şi acolo lucrurile sunt expuse foarte-foarte clar.”
Europa Liberă: Guvernul Filip s-a angajat să recupereze în termen record aceste restanţe.
Igor Boţan: „Exact. Mai mult decât atât, guvernul Filip ne-a promis terapie de șoc. Şi primul şoc l-am văzut cu toţii în modalitatea de alegere, numire a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie.”
Europa Liberă: Aceasta nu e din grădina lui Filip.
Igor Boţan: „Dar acesta este şocul pe care ni-l pregăteşte guvernarea Filip şi noua guvernare.”
Europa Liberă: Vorbim despre Uniunea Europeană. A devenit mai drastică, mai îngăduitoare? E „последнее китайское предупреждение”? Ce e aceasta?
Igor Boţan: „Nu, nu cred aşa. Dacă ne uităm atent la aceste cerinţe pe care le invocă Uniunea Europeană, ele coincid cu prevederile din rezoluţia Forumului Civic şi cu prevederile din condiţionalităţile guvernului României. Pentru radioascultători le putem trece în revistă: reforma justiţiei, lupta cu corupţia, reforma administraţiei centrale şi locale. La aceasta se mai adaugă înlăturarea acestor breşe din sistemul bancar care au condus la furtul miliardului, depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare.”
Europa Liberă: Şi readucerea banilor înapoi, cercetarea hoţilor.
Igor Boţan: „Da, şi readucerea banilor înapoi. Fiecare dintre radioascultători pot să-şi amintească că cei care protestează mai bine de un an de zile au invocat exact aceleaşi lucruri.”
Europa Liberă: De ce a fost nevoie de acest last call, guvernarea va converti interesul pentru Republica Moldova în susţinere?
Igor Boţan: „Da, dar susţinerea financiară vine din partea partenerilor de dezvoltare. Şi principalul partener de dezvoltare este Uniunea Europeană. Banii, care trebuie să salveze Republica Moldova de colaps, tot din partea Uniunii Europene vor veni.”
Europa Liberă: Vor veni sau nu vor veni? Aceasta era întrebarea.
Igor Boţan: „Eu cred că vor veni. Pentru că Uniunea Europeană, dacă şi-a pus drept scop stabilizarea Republicii Moldova, ei înţeleg că această stabilizare este imposibilă, fără un suport financiar.”
Europa Liberă: Dar vă aşteptaţi la depolitizarea instituţiilor subordonate Parlamentului?
Igor Boţan: „Eu mă aştept ca să înceapă procesul. Şi am invocat istoria cu CSJ ca un exemplu că se face totul pe de-a-ndoaselea. Și acest lucru este extrem de periculos. Bruxellesul este informat din surse diplomatice, dar şi din alte surse...”
Europa Liberă: Mai este o expresie neaoşă – în răspăr.
Igor Boţan: „În răspăr, da, este corect.”
Europa Liberă: Tot în răspăr se merge, de exemplu, pe excluderea unor posturi de televiziune din pachetul „top 10” de la Moldtelecom.
Igor Boţan: „Este un exemplu care face parte din modul foarte specific de a face terapie de şoc, anunţat de către domnul Filip. Dar sunt şi lucruri pe care trebuie să le luăm în consideraţie. Iată că Parlamentul vrea să revină la organizarea concursului pentru identificarea unei candidaturi în calitate de guvernator la Banca Naţională. A fost experienţa din luna noiembrie, care a fost un eşec. Eu cred că a fost un eşec programat, pentru că băieţii deştepţi au crezut că pot aranja lucrurile aşa cum le convine. Iată că trebuie să revină la acest lucru.
Un alt exemplu pozitiv este că a fost identificată prin concurs o candidatură pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Și acest proces este blocat de către guvernul Filip. Să vedem vor proceda: aşa cum prevede hotărârea şi dispoziţia prim-ministrului precedent, domnul Valeriu Streleţ, sau ce va purcede, iarăşi, la tot felul de tertipuri.”
Europa Liberă: Revin cu întrebarea mea: totuşi, guvernul Filip şi guvernarea resetată are în persoana Consiliului European sau a Uniunii Europene în general un diriginte mai exigent sau mai indulgent?
Igor Boţan: „Eu cred că a devenit mult mai exigentă şi are nervii mult mai tari decât nervii guvernării. Pentru că guvernarea din Republica Moldova îi încearcă pe toţi de minte: pe cetăţeni fentându-i prin tot fel de proceduri; guvernul României încercând să-l fenteze. Cred că Uniunea Europeană nu o poate fenta.”
Europa Liberă: Ce termene înaintează Uniunea Europeană? Pentru că acestea din Acordul de Asociere din anexe au cam expirat. Când va cere socoteală ca să se gândească dacă dă sau nu bani?
Igor Boţan: „Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare. La început vine Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care are nişte exigenţe extraordinare. Va fi primul test, vor urma alte lucruri foarte importante. Și doar după deblocarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, se va începe refinanţarea guvernului Republicii Moldova. Dar cred că va fi o finanţare etapizată, astfel încât guvernul de la Chişinău să nu micşoreze turaţiile. Această guvernare exact va fi dusă, dacă putem spune aşa, cu „sârma în nas” în direcţia necesară de aşa natură, încât această guvernare va trebui să-şi submineze propria esenţă.”
Europa Liberă: O întrebare din zona fantezistă. Un observator spunea că prin noul ministru de externe s-ar putea Chişinăul să caute un „aerodrom” de alternativă, încearcă să refacă bunele relaţii cu Rusia, am văzut schimbul de mesaje cu ministrul Lavrov. Mai întâi, în timpul unei întrevederi cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, după care şi cu Lavrov în persoană. Vreau să vă întreb pe dumneavoastră: nu cumva ministrul de externe sau guvernarea caută o alternativă sau o variantă de rezervă, în cazul în care se vor înrăutăţi relaţiile cu Uniunea Europeană?
Igor Boţan: „Eu cred că acest lucru este imposibil, cel puţin deocamdată. Pentru că întâlnirea ministrului Galbur cu ambasadorul Farit Muhametşin a ţinut de agenda din cadrul CSI, nimic mai mult. S-a discutat despre migranţii care caută locuri de muncă în Federaţia Rusă, s-au discutat alte probleme pe care le ştim cu toţii figurează în agenda CSI. Pe de altă parte, actuala guvernare pune accentul pe faptul că ea există şi raison d'être, raţiunea de a fi a acestei guvernări este ca să nu admită invazia tancurilor ruseşti în Republica Moldova. Când retorica guvernării Filip este bazată pe neadmiterea invaziei tancurilor ruseşti, restul este greu....”
Europa Liberă: Este greu să convoci comisia interministerială. Dar pe de altă parte, Uniunea Europeană îi cere Chişinăului solidaritate în subiectele embargourilor, în subiectele atitudinii faţă de politica externă, faţă de „Крым наш” etc., etc.
Igor Boţan: „Exact. Şi acest lucru va fi respectat de către autorităţile moldovene, aşa cum sunt ele, pentru că acelaşi lucru l-a făcut şi Voronin pe când era preşedinte, după criza din Georgia din 2008. Să ne amintim cu toţii că Voronin atunci a fost rugat de ruşi să ia o poziţie pro-rusească în criza georgiană, iar Voronin a spus: „Nu adoptăm nicio rezoluţie până când Uniunea Europeană nu adoptă rezoluţie şi noi ne vom alătura rezoluţiei Uniunii Europene”. Acest lucru este parte din Acordul de Asociere şi a fost parte din Planul de acţiuni din 2005. Și Voronin, cât era el de Voronin, s-a ţinut de cuvânt.
Pentru că această colaborare cu Uniunea Europeană se bazează sau are oarecum la bază şi instrumentul financiar al Uniunii Europene. Dacă luăm în consideraţi că până la 15-18% din banii bugetari vin din partea Uniunii Europene sau partenerilor de dezvoltare, nicio guvernare de la Chişinău nu-şi poate permite să fenteze Uniunea Europeană aşa cum ne fentează pe noi, cetăţenii Republicii Moldova.”