Sub semnul libertăţii cuvîntului

Tîrgul Internaţional de Carte de la Leipzig, 17-20 martie 2016.

La Leipzig s-a deschis Tîrgul Internaţional de Carte. Organizatorii au dorit să dea evenimentelor programate o tentă politică evidentă, punînd accentul principal pe tema refugiaţilor (migraţie, izgonire şi integrare) şi pe problemele legate de formele de ameninţare a libertăţii cuvîntului. În acelaşi timp, organizatorii doresc să atragă atenţie asupra necesităţii combaterii xenofobiei, fenomen care se va dezbate în cadrul unor acţiuni publice, discuţii şi lecturi la care vor participa numeroşi scriitori, intelectuali, editori, jurnalişti, artişti şi muzicieni, prezenţi în oraş.

În conformitate cu aceste linii generale ale Tîrgului, la realizarea programului principal, intitulat „Europa 21 – spaţiu de gîndire pentru societatea de mîine”, vor participa 25 de autori. Vor fi invitaţi şi refugiaţi, a precizat directorul Tîrgului într-un comunicat de presă.

În paralel se va desfăşura maratonul tradiţional, intitulat „Leipzig citeşte” care va cuprinde peste 3.000 de lecturi publice.

La Tîrg vor fi prezenţi aproximativ 2.500 de expozanţi (mai puţini decît anul trecut).

România va avea un stand naţional, unde vor fi expuse noutăţi editoriale şi unde se vor desfăşura şi discuţii cu autorii prezenţi. S-a mai anunţat că, în 2018, România va fi invitata de onoare a Tîrgului (ceea ce a mai fost în 1998). Potrivit radioteleviziunii germane, se aşteaptă 250.000 de vizitatori, ceea ce ar constitui un număr record, faţă de anul trecut, cu numai 186.000 de vizitatori.

Printre autorii care vor citi sau vor participa la discuţii se află şi scriitoarea Liliana Corobca, născută în anul 1975 în Moldova, în localitatea Săseni-Călăraşi, şi care trăieşte la Bucureşti. Ultima carte semnată de Corobca, tradusă de Ernest Wichner în limba germană a apărut la Editura Zsolnay din Viena sub titlul „Primul orizont al vieţii mele” („Der erste Horizont meines Lebens” – volum cunoscut cititorilor din România şi Moldova sub titlul „Kinderland”). Liliana Corobca mai este şi autoarea unui studiu despre mecanismele cenzurii (RFE, 25.2. 2015).

La Leipzig vor mai fi prezenţi şi alţi autori din spaţiul cultural românesc, de pildă, Dana Grigorcea, care trăieşte în Elveţia şi care anul trecut a publicat romanul, „Sentimentul primar al nevinovăţiei” (RFE, 5.8. 2015). Totodată vor mai citi la Leipzig şi Adina Popescu, Filip Florian şi Iulian Tănase. Editorul Traian Pop Traian, poet originar din Timişoara, care are, în prezent, o editură la Ludwigsburg (în Germania), va fi de asemenea prezent. (Detalii suplimentare despre prezenţe româneşti la Leipzig au fost date publicităţii de Ministerul Culturii de la Bucureşti şi pot fi accesate aici.)

Deschiderea Tîrgului Internaţional de Carte a fost marcată prin decernarea Premiului pentru buna-înţelegere europeană, istoricului Heinrich August Winkler pentru cele 4 volume intitutlate: „Istoria Occidentului”( ”Die Geschichte des Westens”).