Președintele Petro Poroșenko se apără de acuzațiile de evaziune fiscală

Președintele Ucrainei, Petro Poroșeko, a declarat miercuri, că firma offshore creată pentru compania sa de dulciuri nu avea ca scop evaziunea fiscală. Poroșenko este unul dintr-o serie de lideri politici și personalități ale vieții publice modiale, implicate în scandalul financiar povocat de așa-numitele „Documente din Panama”, date scurse presei internaționale de la firma panameză de avocatură Mossack Fonseca, folosită pentru a crea firme fictive pentru clienți internaționali, în paradise fiscale.

Într-o conferință de presă la Tokyo, unde se află în vizită oficială, Poroșenko a explicat că a creat firma numai pentru a-și pune afacerile într-o firmă anonimă în 2014, când a devenit președinte. Situație care s-ar deosebi de acea a premierului islandez, primul care a demisionat pe 5 aprilie ca urmare a dezvăluirilor din „Panana Papers”. Poroșenko susține că situția sa nu se compară nici cu cea a apropiaților președintelui rus Vladimir Putin, menționați, de asemenea, în documentele firmei panameze de avocatură.

Între timp, firma Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului „Panama Papers”, a declarat marți că a fost victima unui atac informatic operat de pe servere străine și că a depus o plângere în justiție.