Pericolul Marian Munteanu (Andreea Pora/̇„22”)

Scandalul naționalist de la Opera Română (Hotnews).

România a avut anul trecut inițiativa înființării unui Tribunal Internațional pentru acte de terorism. Cel care a făcut propunerea, fostul ministru de externe Bogdan Aurescu, scrie singur despre acest lucru pe site-ul contributors.ro, cu detalii despre formula în care ar putea funcționa un asemenea organism. Câteva țări, între care Spania și Olanda, și-au exprimat deja sprijinul și se lucrează la detaliile formale ale proiectului, arată Aurescu. Fostul ministru de externe amintește de asemenea că nu este prima inițiativă românească în acest domeniu. România a cerut încă din 1926 Societăţii Naţiunilor (predecesoarea ONU) să ia în considerare elaborarea unei „convenţii pentru a pedepsi terorismul cu titlu universal”. Acea propunere a jucat un rol în adoptarea, la 16 noiembrie 1937, a Convenţiei cu privire la pedepsirea şi prevenirea terorismului (care a definit „actele de terorism” ), precum şi a Convenţiei pentru crearea unei Curţi Penale Internaţionale.

Comentatorii de presă atrag astăzi și mai apăsat atenția asupra pericolului reprezentat de desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la postul de primar general al Bucureștiului de către principalul partid de opoziție – Partidul Național Liberal. Andreea Pora scrie în revista 22 că nu contează atât de mult dacă Munteanu, cu discursul lui intens naționalist, va câștiga sau nu, ci contează ce cotitură politică au făcut liberalii. Practic, ei renunță la bazinul electoral tradițional al partidului istoric, în favoarea electoratului care vota nu demult Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Dan Voiculescu, care se uită zilnic la Antena 3 și la Realitatea TV – deloc întâmplător vehiculele media ale mesajului electoral al lui Marian Munteanu. Andreea Pora insistă: Munteanu nu trebuie subestimat: „Omul e un pericol real. E un lider autentic (...), are charisma cât tot PNL la un loc, are studii serioase, e universitar făcut pe bune, e citit, inteligent și cuvintele îi vin natural. Dar mult mai important: are convingeri puternice, lucru rar în zilele noastre, și din cauza asta e autentic, ceea ce întotdeauna prinde la mase, și, esențial, e autoritar, respiră forță”.

Pe site-ul Hotnews.ro, Cristian Pantazi rezumă un alt scandal în curs la București – cel de la Opera Română, unde ministrul culturii a numit un nou director, care l-a demis scurt pe directorul artistic - coregraf danez reputat - pentru că nu vorbește românește. Totul a degenerat într-o confruntare administrativă, dar și de cuvinte, în cadrul căreia marii balerine Alina Cojocaru, artist invitat permanent al Operei Române, și coregrafului danez Kobborg li s-a strigat: „Afară cu străinii din țară”. Ca să se facă mai bine înțeles de către cititori, Cristian Pantazi traduce situația creată schimbând personajele cu unele din fotbalul românesc. „Atentie, scrie jurnalistul, acest scandal e cel putin la fel de periculos ca scandalul Poneiul Roz declansat de Antena 3 la adresa lui Horia Roman Patapievici (pe atunci, în 2008, președinte al Institutului Cultural Român). Atunci am vazut macar o reactie solidara din partea intelectualilor. La Opera, toata lumea buna tace”.

Dan Tapalagă semnează și el pe hotnews.ro o analiză pe tema naționalimului. Fenomenul este în creștere nu doar prin desemnarea lui Marian Munteanu de către PNL și prin natura scandalului de la Operă, ci și cu contribuția mai mult sau mai puțin pe față a Bisericii Ortodoxe Române. Isteria anti-vaccinuri și ieșirilor în decor pe tema cântecului trupei Taxi, văzut ca un protest împotriva Catedralei Mânturii Neamului, ar putea fi explicate în acest fel.