Republica Moldova se află într-un „con de dizgraţie” (Dionis Cenușă/IPN)

Rolul opoziției este să aibă suficientă inteligență, pricepere și îndemânare, încât să ajungă la putere (Silviu Tănase/Timpul).

În timp ce justiţie continuă să se confrunte cu critici dure din partea societăţii şi partenerilor externi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, se ridică în apărarea sistemului într-un interviu de pe portalul „BizLaw”. Nu este mulțumit în totalitate de actul justiției din Republica Moldova, dar spune că există tendințe spre îmbunătățire. La fel, magistratul nu este de acord cu faptul că justiţia este cea mai coruptă dintre toate domeniile. Drept argument, invoca faptul că din șapte dosare în privința judecătorilor, dintre care trei pentru corupție, ar exista doar o hotărâre executorie, iar acest indice raportat la totalul de 435 de judecători nu ar fi atât de rău. Despre o dinamica bună ar vorbi şi o pretinsă diminuare a cazurilor ajunse la CEDO. Dacă anterior la CEDO erau admise 30% din totalul de solicitări, anul precedent au fost admise 1,8%, spune Micu. „Nu este un procent mic faţă de alte ţări, dar este o statistică bună”, continuă preşedintele CSM. În alt context, președintele CSM se plânge de faptul că volumul de dosare per capita de judecător este exagerat şi anunţă că a solicitat Delegației UE o misiune de experţi pentru un audit al proceselor de judecată, deoarece sondajele care se fac pe tema credibilității față de sistemul judecătoresc nu ar fi adevărate.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

„Moldova a intrat în faza unei dictaturi nedeclarate”, titrează „Deutsche Welle” într-o corespondență a jurnalistului Vitalie Călugăreanu care prezintă filmul protestului din 24 aprilie. Autorul observă că autoritățile de la Chișinău au scos la protestul anticorupție, organizat de Platforma „DA”, polițiști înarmați cu automate Kalașnikov, iar în clădirea Guvernului au fost aduși lunetiști. Potrivit DW, organele de forță au folosit gaze paralizante împotriva mulțimii, care încerca să rupă un cordon al poliției format pe traseul spre oficiul principal al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla momentan în totalitate puterea în RM. Circulația transportului public interurban, după cum se arată în corespondența DW, a fost paralizată în întreaga țară de la primele ore ale dimineții, pentru ca cetățenii să nu poată ajunge la Chișinău.

Pe portalul Independent.md apare la acelaşi subiect un articol de opinie semnat de Alex Cozer, unul dintre liderii Platformei „DA”. Pentru prima dată s-au pus atât de multe impedimente pentru a organiza manifestația, constată autorul. „[…] 24 aprilie a fost ziua în care Plahotniuc a arătat tuturor că el este mai important decât instituțiile statului. Protecția sa personală este mai importantă decât orice”, menționează el.

Politologul Dionis Cenușă semnează un comentariu pentru Agenția IPN în care analizează atitudinea Suediei faţă de Parteneriatul Estic şi faţă de Republica Moldova. Răceală – este cuvântul de bază. Republica Moldova se află într-un „con de dizgraţie”, iar ghemul de probleme developat de fraudarea sistemului bancar (justiţie coruptă, instituţii neviabile etc.) constituie sursa decepţiei şi îngrijorărilor de la Stockholm, dar şi în alte capitale europene, menționează Dionis Cenușă. Totuși, Republica Moldova rămâne printre ţările prioritare spre care Suedia va direcţiona asistenţa sa, mai constată autorul. Potrivit lui Cenușă, prin intermediul SIDA, Republica Moldova beneficiază de circa 13 mil. euro anual pentru iniţiative ce țin de apropierea de UE.

Rușii nu vin. Pendulul geopolitic trebuie oprit” – este titlul unui articol publicat pe portalul de expresie rusă „NewsMaker” cu semnătura jurnalistului Evgheni Șolari. Autorul vorbeşte despre pericolul rusesc ca despre ceva fals. El citează o declaraţie a Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit căreia nu ar vedea, la moment, nici un pericol pentru Republica Moldova din partea Rusiei. La fel, este citat analistul politic Vladimir Socor care spune că Republica Moldova este în afara intereselor Rusiei și că Vlad Plahotniuc își continuă șantajul cu pericolul „tancului rusesc”. Alimentarea unor astfel de fobii și mituri, potrivit articolului, este convenabilă politicienilor și funcționarilor corupți, care pasează pe seama „dușmanului extern” propriile eșecuri.

În Timpul, Silviu Tănase critică într-un editorial opoziția pentru că, deşi ar fi mai „norocoasă” decât cele din trecut, nu este capabilă să preia puterea. Rolul opoziției nu este doar să critice puterea (vehement și din oră în oră), ci să aibă suficientă inteligență, pricepere și îndemânare, încât să ajungă la putere, scrie redactorul de la Timpul. În timp ce opoziţia din ultimii ani ai guvernării lui Voronin a câștigat puterea pentru că a fost o grupare deșteaptă, cea de astăzi n-o va face, pentru că ar avea o abordare greșită, utilizând „șantajul emoțional”. Mai ales merită critica autorului sloganul „cine nu e cu mine, e împotriva mea”. Această abordate, spune Silviu Tănase, trădează amatorismul de care e impregnată opoziția astăzi. Tănase o mai acuză de neînțelegerea electoratului și transformarea în „cult” a opiniei sale. Plata pentru această orbire o vor plăti nu doar liderii opoziției, dar toți cetățenii, care sunt nemulțumiți de ce se întâmplă în țară și care așteaptă o schimbare.