Un „Euromaidan pe dos” (Adevărul)

„Calul troian rus din spatele Ucrainei” (Evenimentul zilei)

Mai multe publicații, între care Adevărul și hotnews.ro, au preluat postarea pe Facebook prin care cântărețul Ovidiu Anton declină propunerea generoasă a televiziunii de stat din Chișinău de a se prezenta la concursul Eurovision în duet cu reprezentanta Republicii Moldova. După cum se știe, Televiziunea Română a fost exclusă din concurs din pricina datoriilor acumulate în mai mulți ani consecutivi față de organizatorii Eurovision. „Mă înclin în fața fraților noștri din Moldova, este un gest extraordinar, unic și nobil, scrie Ovidiu Anton. Pentru că știu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment și cât de important este Eurovision-ul pentru cariera unui artist nu vreau să afectez în vreun fel prestația Lidiei pentru care a investit atâta energie”, citează Hotnews.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la Bucureşti

Răzvan Voncu comentează din nou, în secțiunea de bloguri de la Adevărul, manifestațiile de la sfârșitul săptămânii din Chișinău. Filmările cu o dronă ar fi arătat „indubitabil, că la marile manifestaţii organizate de Platforma Demnitate și Adevăr nu participă mai mult de 2-3000 de oameni, în momentele de vârf”. Protestatarii încearcă să imite manifestația din Piața Universității de la București, din 1990, dar la Chișinău n-a fi mai mult decât un „Euromaidan pe dos în care cei aflaţi în piaţă doresc să aducă la putere un Ianukovici basarabean, în locul autorităţilor pro-europene de azi”. Comentatorul se întreabă de ce permit autoritățile moldovene așa ceva. Răspunsul s-ar afla în starea de expectativă în care se află aparatul de stat de la Chișinău. Dacă țara o ia înspre Est, tocmai din acest aparat ar urma să se recruteze lăudătorii formulei, iar dacă, dimpotrivă, direcția se va stabili spre Vest, la fel. „Pentru cine preţuieşte cu adevărat Basarabia, scrie Voncu, problemele reale sunt cu totul altele, ţinând de viaţa de zi cu zi, tot mai grea, a oamenilor şi de atmosfera irespirabilă, de sufocare culturală, pe care o întreţine, cu complicitatea unor organe interne ale statului, mass-media de peste Nistru”.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre recenta reuniune la nivel înalt a Consiliului NATO-Rusia. Nu e cu totul neîndreptățită temerea că s-a revenit, de fapt, la „situaţia obişnuită, business as usual”, așa cum s-a întâmplat și după intervenția rușilor în Georgia, scrie el, dar adaugă că nici declarațiile oficialilor NATO, nici acțiunile Alianței nu o confirmă. NATO pregătește Ucraina din punct de vedere militar să se apere împotriva Rusiei. Din același motiv s-a aflat recent la București președintele ucrainean Petro Poroșenko. Ce este însă în afara oricărei îndoieli este, scrie Chifu, că „rivalitatea, confruntarea, ba chiar posibile ciocniri (între Rusia și NATO) pot interveni”. Devine deci foarte important ca Republica Moldova să nu fie „expusă presiunii de a fi calul troian rus din spatele Ucrainei sau zona de export al nevoii de arătare a muşchilor Moscovei, eventual pe spaţiul separatist”. În aceste condiții, alegerile prezidențiale de la toamnă sunt cruciale. Puterea de la Chișinău nu mai poate continua cu politica „să împăcăm pe toată lumea”, trebuie să facă o alegere tranșantă între Est și Vest, se mai arată în Evenimentul zilei.