Europa se prăbușește politic din interior (contributors.ro)

Premierul Dacian Cioloș cere demisia ministrului culturii Vlad Alexandrescu, după scandalul de la Opera Națională din București.

„Putin are toate motivele să exulte”, scrie Valentin Naumescu în analiza publicată pe contributors.ro, în care constată că „Europa se prăbușește politic din interior, fără să fie nevoie de vreun atac al Armatei Roşii. Partidele naţionaliste, antiliberale şi antieuropene acumulează puncte importante, de la vest la est şi de la nord la sud”. Simptomul de alertă ar fi că primul tur al alegerilor prezidențiale s-a soldat în Austria cu victoria lui Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă-dreapta, virulent anti-european şi anti-imigraţie.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la Bucureşti

Dacă va ajunge președinte, nu e exclus să facă referendum pentru ieșirea țării din Proiectul European, moment în care „întregul grup de ţări din Europa Centrală şi de Est se va trezi geopolitic blocat pe direcţia Germania”. Naumescu reamintește că pentru Henry Kissinger Austria este „seismograful Europei”. Mica țară a avut oscilaţii marcate în momentele de debut ale ambelor războaie mondiale din secolul XX. Articolul face un mic portret al posibilului președinte al Austriei: 45 de ani, prezentabil, cu pistolul Gauck la el în permanență pe timpul campaniei. Militează pentru legalizarea portului de armă, a promis că va ține departe pe imigranți de Austria. Victorie salutată de Marine le Pen, lider al extremei drepte din Franța.

Octavian Manea se ocupă în revista 22 de așteptările legate de summit-ul NATO din iulie, de la Varșovia. Ele sunt foarte mari, mai ales după ce un exercițiu de simulare a unui atac rusesc asupra statelor NATO din zona baltică s-a soldat cu concluzii deloc încurajatoare: solidaritate slabă între statele membre, divergențe, dezbateri interminabile, așa că viteza de reacție e departe de a fi asigurată. Statele din centrul și estul Europei au propriile așteptări: instalarea unor forțe permanente NATO la ele acasă.

Mai multe articole exprimă azi nemulțumire și dezamăgire pentru demisia ministrului culturii din România Vlad Alexandrescu. O demisie cerută de șeful guvernului, Dacian Cioloș, după scandalul sonor de la Opera Națională din București. Acolo, parte dintre angajați au contestat mai mulți directori interimari numiți și apoi retrași de ministru. Pe platforma contributors, Otilia Nuțu face o listă cu lucrurile foarte bune făcute în cele câteva luni de mandat ale lui Alexandrescu – cele mai multe țin de cadrul legislativ care apără patrimoniul național și de transparența deciziilor legate de managementul instituțiilor de cultură. „Un ministru, scrie Otilia Nuțu, nu poate face micro-management şi nici nu poate să negocieze zile în şir situaţia dintr-o instituţie, când mai are şi alte lucruri de făcut(...)Vrem remaniere? Ok. Hai să începem mai întâi cu câteva exemple de contraperformanţă” – iar aici cap de listă este ministru de interne Petre Tobă, dovedit de plagiator.

„Este o victorie a celor pentru care cultura se reduce la oportunisme sordide și cariere obținute prin aranjamente de culise. (...)Este o zi teribil de tristă pentru cultura românească. Rămân în guvern plagiatori și ideologi pesediști, este eliminat un spirit nobil. Jalnic, exasperant, revoltător!”. L-am citat pe Vladimir Tismăneanu, cu opiniile exprimate de asemenea pe contributors.ro.