Timothy Kirkhope: „Ne pregătim să luptăm împotriva criminalității, a traficului de copii, a traficului de droguri, a terorismului”

Your browser doesn’t support HTML5

Timothy Kirkhope intervievat la Strasbourg de Iolanda Bădiliță

Undă verde pentru colectarea datelor pasagerilor. Ce este și la ce servește PNR (Registrul cu Numele Pasagerilor).

După cinci ani de deliberări și negocieri, frâna fiind, mai ales, teama că serviciile de informații vor abuza de datele cetățenilor, Parlamentul European a adoptat așa numita Directivă PNR, un document care va permite poliției și serviciilor de informații europene să stocheze și să prelucreze diverse date colectate de agențiile aeriene, de la nume si prenume, la itinerariu și persoanele care însoțesc un pasager. Raportorul Parlamentului European, politicianul conservator britanic Timothy Kirkhope (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), spune că aceasta este o victorie în lupta împotriva terorismului. Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare această directivă europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

Timothy Kirkhope: „Ne pregătim să luptăm împotriva terorismului”

Europa Liberă: Domnule Kirkhope, lucrurile s-au precipitat și ce nu a fost posibil în cinci ani a fost posibil într-o săptămână. Directiva privind Registrul cu Numele Pasagerilor a fost adoptată, iar Dumneavoastră ați fost raportorul PE în acest dosar. Ce spune documentul?

Timothy Kirkhope: „PNR - Registrul cu Numele Pasagerilor - înseamnă, de fapt, o bază de date cu toate informațiile pe care publicul le pune la dispoziția unei companii aeriene când călătorește de la o destinație la alta. Dorim să colectăm date despre infractori periculși care ar putea avea profilul unor teroriști; ca atare, vom prelua aceste informații de la companiile aeriene și să le predăm serviciilor de informații și poliției, pentru a merge pe urmele celor care ar putea să ne facă rău.

Nu am putut face acest lucru până acum pentru că informațiile erau blocate la companiile aeriene. Acum, aceste informații vor fi la dispoziția poliției și serviciilor de informații nu doar într-o singură țară, ci în toate statele membre ale UE. Vom putea așadar să urmărim traiectoria unei persoane care intră în UE sau care călătorește pe teritoriul UE. Dificultatea a fost să găsim echilibrul între asigurarea protecției cetățenilor și respectarea caracterului privat al informațiilor. Să ne asigurăm că informațiile colectate de la cetățeni nu vor fi folosite în alte scopuri.”

Europa Liberă: Ce informații vor fi colectate?

Timothy Kirkhope: „Nimic în mod special, numele, adresa, itinerariul călătoriei, locul ocupat în avion, poate și bagajele, cine îl însoțește pe călător. Dorim să fim capabili să constituim șabloane de activitate. De exemplu, modele comportamentale care ies din normal. Dacă cineva vine de la Istanbul și vrea să facă ceva rău la Londra sau Paris, nu va merge direct în aceste orașe de destinație. Se va opri poate în Suedia, va avea, poate, complici în Madrid. Aceasta este ceea ce vom obține din colectarea și prelucrarea acestor date: schițarea unor modele de comportament. ”

Europa Liberă: Din ce știu există deja câteva state membre care colectează date, iar pe de altă parte, UE are acorduri pentru schimburi de date cu o serie de țări cum ar fi SUA, Canada sau Australia.

Timothy Kirkhope: „Să știți că nu sunt chiar atât de multe țări care au sisteme de colectare a datelor operaționale. În jur de 14 state se pregătesc să le pună în funcțiune. Marea Britanie are un astfel de sistem de câțiva ani de-acum, dar care funcționa oarecum izolat, în sensul că nu se cunosteau si date ale unor persoane care plecau din Marea Britanie după ce ajungeau acolo. Ne pregătim, așadar, să luptăm împotriva criminalității, a traficului de copii, a traficului de droguri, a terorismului. Cum spuneam, noi, în Marea Britanie, colectăm deja aceste informații, dar ideea este să colaborăm cu celelalte state, căci doar așa putem avea succes în combaterea terorismului și infracționalității transnaționale. ”

Europa Liberă: Cât timp vor putea fi reținute datele pasagerilor?

Timothy Kirkhope: „O companie aeriană le putea până acum reține cât dorea, și asta fără nici un fel de protecție. Dacă datele sunt oferite autorităților, agențiilor de informații și poliției, vor putea fi reținute de aceste agenții până la cinci ani. Într-o manieră neanonimă le putem reține șase luni. Apoi, anonimizate încă patru ani și jumătate. Nu este foarte mult, dar chiar și așa, este foarte util. Ne oferă o serie de informații statistice extrem de utile. Această informație trebuie folosită foarte rapid, pentru că atacurile teroriste pot fi planificate și executate și în 24 de ore. Colectarea și centralizarea se va folosit pentru cei care vin in UE și călătoresc in alte state UE. Dar vom colabora și cu SUA.”