Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.
Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pregătit de colegul nostru, Victor Eskenasy.
Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:
Your browser doesn’t support HTML5
După o pauză de aproape două luni, la Chișinău s-au întâlnit reprezentanții politici pentru reglementarea transnistreană, George Bălan din partea Chișinăului și Vitali Igantiev din partea Tiraspolului. George Bălan a declarat că la întrevedere s-a discutat inclusiv despre actele de studii eliberate de Tiraspol, circulaţia maşinilor înmatriculate în regiune și a transportului feroviar. Între altele, George Bălan s-a referit la criza valutară din stânga Nistrului şi la faptul că Banca centrală a regiunii comercializează, în calitate de valută, leii moldoveneşti. „Faptul că leul moldovenesc este tranzacţionat demonstrează că există o interacţiune mare între malul drept şi stâng. Partea transnistreană trebuie să preţuiască faptul că are un comerţ intens cu malul drept, ceea ce o ajută să depăşească problemele economice”, a opinat vicepremierul pentru reintegrare George Balan. Mai puțin optimist s-a arătat reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, care a concluzionat că „dinamica grupurilor de experţi nu este prea înaltă şi că Tiraspolul doar aude că partea moldovenească este gata să contribuie la rezolvarea problemelor, dar nu acţionează”.
Autoritățile de la Chișinău spun că au informat din timp Tiraspolul că un avion românesc privat survolează teritoriul Republicii Moldova în vederea unor lucrări de cartografiere. George Bălan a spus că funcționarii de la cadastru din stânga Nistrului chiar au salutat inițiativa, care îi va ajuta și pe ei în munca lor. Precizările vin după ce Tiraspolul a anunțat că și-a pus recent forțele de apărare antiaeriană în stare de alertă pentru că România ar fi încălcat „spațiul aerian transnistrean”.
Mass-media din regiunea transnistreană se află sub controlul autorităților de la Tiraspol, susține într-o investigație grupul RISE Moldova, care a analizat structura acționariatului instituțiilor de presă transnistrene. Influența asupra presei publice, se spune în investigație, este disputată de liderul regiunii, Evgheni Șevciuk, și fracțiunea majoritară din Sovietul Suprem, constituită în jurul partidului Obnovlenie. În privința presei private însă, opoziția deține deja supremația, fiind reprezentată în domeniu de Victor Gușan şi Ilia Kazmalî, proprietarii holdingului Sheriff. Cei doi controlează, de altfel, tot ceea ce înseamnă „mediu privat” în stânga Nistrului, susțin jurnaliștii din cadrul grupului de investigații RISE Moldova.
Administrația transnistreană a primit pe conturile sale împrumutul de 300 milioane ruble contractat de la compania Sheriff, din care va trebui să achite restanțele către salariați acumulați în 2015, când din lipsă de bani salariile au fost achitate în proporție de 70 la sută. O altă parte a creditului, de încă 65 milioane ruble transnistrene, va fi direcționată către acoperirea datoriei față de cei 144 de mii de pensionari pentru așa-numitul supliment pentru pâine care nu a fost achitat anul trecut. Administrația va trebui să restituie creditul în luna octombrie, însă la Tiraspol deja sunt voci care spun că acest lucru nu va putea fi făcut având în vedere criza din regiune și încasările bugetare în scădere.
***
În Republica Moldova are loc exercițiul militar „Dragon Pioneer” cu participarea militarilor americani. Început pe 3 mai, acesta va dura până la 20 mai și este o premieră pentru Republica Moldova. Luni, 9 mai, tehnica militară americană este expusă în Piața Marii Adunări Naționale, din centrul Chișinăului. Nicu Gușan are detalii:
Cele patru convoaie americane au ajuns în Republica Moldova prin punctul vamal de la Sculeni. Prima coloană de autovehicule militare a trecut fronitera în jurul orei cinci dimineața și a fost întâmpinată de două grupuri de manifestanți.
Presa a scris despre un grup de localnici din raionul Ungheni, care i-au așteptat pe americani cu un mesaj de salut și drapele ale Republicii Moldova și ale Statelor Unite.
Deplasarea trupelor americane a fost oprită însă pentru mai puțin de o oră, după ce un grup din care făceau parte deputați socialiști și membri ai organizației de tineret PSRM a blocat drumul. Protestatarii aveau bannere cu lozinci anti-NATO, iar parlamentarii PSRM au solicitat documentele militarilor pentru a verifica legalitatea prezenței lor în Republica Moldova.
Deși protestatarii au scandat lozinci anti-NATO, trupele sosite în Republica Moldova sunt americane și nu reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
Ministerul Apărării a informat anterior că militarii americani vor participa la desfășurarea unor exerciții comune ale celor două state. Ministrul Apărării Anatol Șalaru a spus că deputații socialiști nu aveau dreptul să verifice documentele militarilor americani, a căror prezență în Republica Moldova este legală.
În cadrul acestor aplicații, care sunt o premieră pentru Republica Moldova, în Piața Marii Adunări Naționale este organizată în 9 mai o expoziție a utilajului militar din dotarea armatei Statelor Unite.
Într-un comunicat al PSRM, liderul formațiunii Igor Dodon afirmă că „socialiștii vor bloca căile de acces spre Chișinău, în ziua de 9 mai,” pentru a zădărnici expoziția.
O reacție a venit și din partea liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi care a anunțat că va organiza acțiuni de protest împotriva exercițiilor militare comune cu armata Statelor Unite.
Trupele americane vor părăsi Republica Moldova după 20 mai, după terminarea aplicației.
***
Comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn, a declarat marți, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Georgia, Ucraina, Kosovo, și eventual Turcia, ar trebui să primească regim liberalizat de vize pentru cetățenii lor pentru că „și-au făcut lecțiile”. Hahn a amintit că Comisia Europeană a propus oficial ca Ucraina și Georgia să primească un regim liberalizat de vize și că o recomandare similară va fi făcută și în cazul Kosovo.
Vicepremierul rus Dmitri Kozak, cunoscut în Moldova pentru tentativa nereușită de federalizare a țării în vederea rezolvării conflictului transnistrean, a fost dat în urmărire internațională împreună cu alți foști și actuali demnitari ruși apropiați Kremlinului, pe care înalta instanță spaniolă Audiencia Nacional îi consideră membrii unor grupări mafiote. Potrivit judecătorului Jose de la Mata, care instrumentează cazul, suspecții ar avea legături cu grupările Tambovskaia și Malișevskaia, acuzate că ar fi răspunzătoare de asasinate, trafic ilegal de arme, extorcări de fonduri, fraudă, fals în acte publice, mită, trafic de droguri și spălarea banilor murdari.
Și, ultimul Barometru al Opiniei Publice, dat miercuri publicității, arată că liderul socialist, Igor Dodon, cu aproape 30 la sută din simpatii, (pt site - 29,41%), rămâne principalul favorit în cursa prezidențială din toamna acestui an. Dodon este urmat de fostul ministru al Educației, Maia Sandu (20,51%) și de liderul partidului Platformei „Demnitate și Adevăr”Andrei Năstase (12,24%).
***
Patimile lui Cristos și Învierea au fost evocate în slujbele Bisericii începînd din secolul al IV-lea și tradiția s-a perpetuat peste veacuri pînă în zilele noastre. Biserica răsăriteană, ortodoxă, a perpetuat un stil hieratic, pe urmele celui bizantin, dominant pînă tîrziu în secolul al XIX-lea, în lumea balcanică și slavă. Vă propunem cîteva mostre muzicale, începînd cu două interpretate de Corul Kontakion, dirijat de Mihail Diaconescu.
Și de pe același disc compact, unul din cele mai expresive în redarea muzicii bizantine, o piesă de Theodoros Phokeos. Corul Kontakion pe un disc Philips intitulat „Misterele cîntului bizantin”. Și continuăm cu aceleași voci expresive și un fragment din Oratoriul de Paști, de inspirație vădit bizantină, compus de Paul Constantinescu.
Vocea Bisericii Ruse a fost cea care a dominat în ultimele secole - și pe alocuri mai domină pînă astăzi - în spațiul slav și al slavilor balcanici. O voce adesea gravă, identificată cu aceea a marilor bași ruși, ce dau o culoare aparte muzicii pascale. Am ales o asemenea voce de pe un disc intitulat „Calvarul Rus”, înregistrat la St. Petersburg, cu Corul de bărbați al Institutului Vaalam de cultură a cîntului.
Nu știu cîți dintre Dvs. au avut ocazia de a asculta muzica liturgică de Paște armeană. În anul în care armenii comemorează centenarul genocidului la care au fost supuși la începutul secolului XX, o piesă, Ezkristos, în interpretarea lui Gousan Aljanian, Cantor al Patriarhiei armene de la Ierusalim, o voce de tenor deosebit de expresivă.
Și dincolo de biserică? - ar putea întreba cineva. Lucrarea, poate, cea mai semnificativă în muzica estului european i se datorează lui Nikolai Rimsky-Korsakov. Svetlîi Prazdnik (Sărbătoarea luminoasă).
Cunoscută în Occident ca Uvertura Marele Paște Rus, compusă în 1888, dedicată memoriei altor doi mari compozitori Mussorgsky și Borodin, este considerată o frescă simfonică redînd în mod strălucit ambianța unei slujbe de Paști într-o mare catedrală rusă, „plină de oameni din toate straturile – scria compozitorul - și cu mai mulți preoți oficiind slujba”.
Uvertura se bazează pe teme din Obihod, o colecție de imnuri ale Bisericii Ortodoxe, la origine compuse în mînăstirea Volokolamsk, în jurul anului 1575. Alegerea motivelor muzicale, controversată, l-ar fi ofensat pe Țaul Alexandru al III-lea, care a interzis ca uvertura să fie cîntată în prezența lui.
Cum își amintea Rimsky-Korsakov, muzica reflecta însă ceea ce auzise în copilărie, de la mînăstirea din apropierea orașului natal Tikvin, unde după iarnă, Paștele aducea cu el o explozie de sărbători colorate și luminoase. „Această parte legendară și păgînă a sărbătorii, această tranziție de la seara întunecată și misterioasă a Sîmbetei Pasiunii la sărbătoarea neînfrînată, veselă, păgîno-religioasă a Duminicii de Paști, am ținut să o reproduc în uvertura mea”.
Finalul Uverturii de Paști a lui Rimsky-Korsakov în interpretarea strălucită a Filarmonicii Regale din Londra condusă de un celebru dirijor de origine rusă Artur Rodzinski.
De la microfonul Europei Libere, încă odată Sărbători Fericite tuturor!