După ce miercuri premierul Ungariei, Victor Orban, declarase că „Europa Centrală este cea mai stabilă și de succes regiune din lume”, iar premiera Poloniei, Beate Szydlo, îl secondase spunînd că „Europa ar trebuie să asculte de noi”, joi, un adjunct al ministrului polonez al culturii a anunțat că guvernul conservator de la Varșovia a decis să amîne aplicarea controversatei legislații a mediilor de informare radio și TV. Polonia, se pare, a fost cea care a fost nevoită să asculte de... Europa.
Your browser doesn’t support HTML5
Controversata legislație prin care guvernul populist și naționalist din Polonia urmărea să pună sub control mediile de informare radio și tv, așa-numita „legislație media extinsă”, urma să intre în vigoare la 1 iulie. Dar, sub presiunea recentelor manifestații de protest, la care au participat zeci de mii de polonezi, și, a concluziilor negative ale experților Consiliului Europei, date publicității marțea trecută, ministrul adjunct al culturii Krzysztof Czabanski a anunțat, citat de agenția PAP, amînarea aplicării legislației pînă la transmiterea la Consiliul Europei a notificărilor cerute de amploarea schimbărilor intenționate. Iar după spusele lui: „notificările durează de obicei pînă la 18 luni și chiar mai mult, în cazul unor schimbări semnificative ale legislației”, semnal, desigur, că guvernul polonez al Partidului „Legii și Justiției” (PiS) dă înapoi.
„Marea legislație” consta din trei pachete legislative puse pe masa Parlamentului în aprilie trecut, iar proiectul dezbătut de deputați plănuia transformarea difuzorilor media publici într-o așa-numită „media națională”, cu obligația de a transmite opiniile parlamentarilor, ale guvernului și ale președintelui Poloniei. „Media națională” ar fi fost obligată prin lege, de asemenea, „să respecte valorile creștine și principiile etice universale”.
În prezent, companiile TV, radio și agenția PAP - se subliniază într-o amplă prezentare în Eurobserver - acționează ca firme supuse legilor comerciale. În formula propusă de guvern, directorii lor urmau să devină și redactori șefi, iar în calitate de entități publice toate să treacă sub supravegherea unui nou înființat Consiliu al Mediilor de Informare Națională, concomitent cu demiterea și înlocuirea actualelor consilii de administrare și supraveghere și a directorilor lor.
După critici repetate, marți, la Strasbourg, au fost date publicității concluziile experților Consiliului Europei, Jean-François Furnémont și Eve Salomon. Proiectele de lege poloneze au fost analizate - se spune în documentul de 16 pagini -, între altele, în relație cu practicile internaționale și cu setul de reglementări al Consiliului Europei, referitor la protecția dreptului la libertatea de expresie.
Referința juridică directă este la o concluzie a procesului judecat la Strasbourg, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Manole și ceilalți versus Moldova, în al cărui verdict, dat 2009, se spunea, referitor la încălcări ale independenței Teleradio Moldova de către autoritățile de la Chișinău: „Statul ca ultim garant al pluralismului, trebuie să asigure prin justiție și practicile sale, că publicul are acces prin televiziune și radio la informații imparțiale și precise, și la o serie de opinii și comntarii, reflectînd diversitatea peisajului politic din țară, și că jurnaliștii și alți profesioniști ce lucrează în audiovizual nu sînt împiedicați să difuzeze acest fel de informații și comentarii.”
Cei doi experți citează în mod repetat deciziile cu statut de precedent stabilite în urma procesului „Manole vs. Moldova”, concluziile și recomandările lor fiind ferme: procedura propusă de numire a liderilor instituțiilor din audiovizualul polonez este „lipsită de transparență”, „total politizată”, „în mod excesiv în beneficiul partidului de guvernămînt.” În consecință, proiectul de legislație poloneză va avea drept rezultat „reducerea pluralismului și a independenței editoriale”.
Primele reacții la Varșovia au fost sugestia ca doi dintre cei cinci membri ai Consiliului Național Media să fie recomandați de opoziție. Dar, confruntați cu criticile interne, cît și cu cele ale Comisiei Europene, liderii partidului Lege și Justiție au decis în cele din urmă să amîne aplicarea legislației.