Primele zile ale turneului final al campionatului european de fotbal din Franța au fost umbrite de violențele provocate de suporterii englezi și ruși în timpul meciului dintre echipele lor naționale. Incidentele s-au soldat cu 35 de răniți, arestări din ambele tabere și „descalificarea suspendată” din competiție a naționalei rusești.
Sancționarea echipei Rusiei, anunțată marți de UEFA, și publicarea de imagini video ale acțiunilor suporterilor ruși au adus în lumina reflectoarelor un fenomen mai puțin obișnuit: huliganismul sportiv pus în slujba guvernării ruse.
„Ultra-naționaliști și școliți în privința frustrărilor istorice rusești, huliganii ruși de fotbal se consideră soldați în bătăliile geo-politice ale Kremlinului”, a scris agenția Reuters.
Ea îl citează pe profesorul universitar moscovit Serghei Medvedev, care a scris pe rețele sociale că „suporterii ruși de la Marsilia sunt ilustrația politicii externe rusești: nu vom câștiga nici un campionat, dar cel puțin vom bate niște oameni, făcând o lume întreagă să vorbească despre noi”.
Reuters scrie că huliganii ruși reprezintă o varietate de naționalism devenită mai evidentă după anexarea Crimeii în 2014, odată ce presa rusă a început a prezenta Occidentul ca pe un inamic. Comportamentul huliganilor la Euro 2016 a fost lăudat de unii politicieni ruși, de pildă vice-spicherul Dumei, Igor Lebedev, sau șeful puternicului Comitet Investigativ, Vladimir Markin, care a spus că așa se poartă „bărbații adevărați”, de care francezii ar fi uitat fiindcă au prea multe parade gay. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a interpretat situația de la Euro ca pe un nou complot împotriva țării sale
Atrăgând atenția că petardele sunt interzise pe stadion, Lavrov a insistat că suporterii ruși ar fi răspuns la „provocările” celor care „încearcă să prindă Rusia într-o ambuscadă cu o criză fabricată”.
Oamenii legii din Franța care s-au ocupat de violențele de la Euro au spus însă că rușii nu aveau nevoie de provocări ca să facă ce-au făcut.
Procurorul șef din Marsilia, Brice Robin, a spus că la meciul cu Anglia de sâmbătă un nucleu de 150 de suporteri ruși au acționat „super-rapid” și „super-violent”. „Nu o să-i numesc profesioniști ai violenței, dar pot spune că sunt bine-antrenați”, a spus procurorul.
Aceste trăsături răzbat și din interviurile acordate de unii huligani ruși la Euro, care au mărturisit că au venit numai ca să se bată și că fotbalul nici măcar nu-i interesează. Ziarul rusesc „Komsomolskaia Pravda” a scris că huliganii au mers în Franța la așa-numitul „Euro alternativ”, adică un campionat neoficial al bătăilor, și că favoriții sunt rușii, urmați de polonezi.
Unii huligani ruși s-au declarat mândri de bătaia administrată englezilor mai ales pentru că ei înșiși s-au inspirat din huliganismul englezesc din secolul trecut, înfrânat mult prin măsurile restrictive ale poliției și cluburilor de fotbal britanice.
Associated Press a scris că analiza imaginilor huliganilor ruși de la Marsilia arată că ei erau un fel de „echipă națională”, căci proveneau din mai multe „firme”, cum își numesc ei găștile din jurul echipei favorite: tricourile purtate erau cu Lokomotiv, Zenit – adică firme mari, dar și cu Arsenal Tula sau o echipă din Kaluga.
AP a mai scris că este greu de înțeles cum au putut să intre în Franța atâția huligani ruși dintre cei mai periculoși, sugerând că spre deosebire de alte țări Rusia nu a făcut aproape nimic să-i oprească. Înaintea campionatului, autoritățile britanice au confiscat pașapoartele a 3000 de huligani englezi cu renume, ca să-i împiedice să meargă în Franța. Germania a oferit francezilor o listă cu 3500 de nume de bătăuși germani. Lista rusească a cuprins… 30 de nume.