Președintele Klaus Iohannis a făcut precizări în legătură cu propunerile României privind prezența NATO în Marea Neagră

Președintele României, Klaus Iohannis, a încercat joi să clarifice o aparentă interpretare greșită a propunerilor României cu privire la o viitoare prezență NATO în Marea Neagră. Potrivit agenției Agerpres, Johannis a declarat, joi, că inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun, subliniind că NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră.

„Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui (Bulgariei), cât și prim-ministrului (Bulgariei) este o inițiativă care țintește o colaborare, practic, în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa-numita inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun”, a precizat președintele Iohannis. Totodată, el a subliniat că inițiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO.

Klaus Iohannis a discutat aceste planuri miercuri la Sofia cu liderii bulgari, dar, joi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, într-o luare de poziție comună cu președintele Rosen Plevneliev și ministrul apărării Nikolai Nencev că Bulgaria respinge ideea unei prezențe navale permanente NATO în Marea Neagră.