După criticile la adresa NATO, formulate de către ministrul german de externe, social-democratul, Frank-Walter Steinmeier, reacţiile de respingere din partea Uniunii Creştin-Democrate devin tot mai vehemente. Mai ales după ce Steinmeier şi-a reiterat părerile într-un interviu cu rețeaua media, „Redaktions Netzwerk Deutschland”, exprimate iniţial în ediţia de duminică a ziarului de mare tiraj „Bild am Sonntag”, postate şi pe pagina oficială de internet a Ministerului Federal de Externe.
Your browser doesn’t support HTML5
„Ceea ce trebuie evitat actualmente este inflamarea situației prin strigăte războinice și zăngănit de arme”, a susţinut Steinmeier în editorialul din „Bild”. „Cei care cred că parada simbolică a tancurilor la granița răsăriteană a alianței aduce mai multă siguranţă, se înșală. Sîntem bine sfătuiţi dacă nu furnizăm, pe gratis, justificările pentru a declanşa din nou, vechea confruntare”, a spus şeful diplomaţiei germane în acelaşi ziar.
Jens Spahn, membru al conducerii Uniunii Creştin-Democrate, a declarat, potrivit agenţiei de presă DPA, că Steinmeier se manifestă ca un „înţelegător al lui Putin” (Putin-Versteher) şi ca „deschizător de drumuri” al postcomuniştilor din Partidul Stîngii. Spahn face prin aceste cuvinte o aluzie la declaraţiile unor postcomunişti care au declarat că după alegerile generale care vor avea loc anul viitor în Germania ar fi duspuşi să adere la o coaliţie guvernamentală naţională împreună cu social-democraţii şi ecologiştii. Reprezentanţi ai celor două partide, însă, susţin că la nivel naţional nu se va încheia nicio alianţă cu Partidul Stîngii.
Primul ministru creştin-democrat al landului Hesa, Volker Bouffier, cît şi deputatul european conservator, Herbert Heul şi-au manifestat nedumerirea faţă de declaraţiile lui Steinmeier vis-á-vis de manevrele militare ale NATO, care au loc în acest zile în Polonia, la care participă şi Germania.
„Noi eram întotdeauna de părere că apărăm teritoriile NATO, nu numai teoretic, ci şi practic”, a spus Bouffier. Numărul redus de militari NATO în nici un caz nu reprezintă a ameninţare la adresa Rusiei, a adăugat acelaşi oficial german.
Heul, în schimb, a spus că el nu-l mai înţelege pe Steinmeier. Rusia a atacat o altă ţară. Nu li se poate reproşa partenerilor estici ai NATO că ar produce o încordare a relaţiilor cu Rusia.
Critici aspre la adresa lui Steinmeier a formulat şi expertul creştin-democrat pentru politică externă, Norbert Röttgen. Într-un interviu acordat luni postului naţional de radio (DLF) el a spus că Steinmeier foloseşte tematica rusă pentru a face politică de partid şi de a crea confuzii.
Intenţia lui Steinmeier a fost, de a trimite nişte semnale către partidul său social-democrat în care există îndoieli faţă de cursul guvernului federal. Germania, însă, a subliniat Röttgen, este un partener de încredere al alianţei NATO. Cursul alianţei militare, bazat pe „dialog şi pregătiri de apărere”, este acceptat şi sprijinit de toate forţele politice care alcătuiesc marea coaliţie de la Berlin.
„Frank-Walter Steinmeier ştie, că afirmaţiile sale n-au nicio legătură cu realitatea. Cred că el încearcă doar să se profileze în interiorul partidului său. Pentru că situaţia externă e mult prea gravă, un ministru de externe n-ar trebui să facă aşa ceva”.
Cîţiva social-democraţi (ca de pildă, vicepreşedintele grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk) i-au luat apărarea lui Steinmeier, afirmînd că guvernul ar trebui să adopte o linie în conformitate cu declaraţiile ministrului şi să ţină cont de experienţa dobîndită de acesta ca şef al diplomaţiei germane.