Președintele Ucrainei cere la Bruxelles prelungirea sancțiunilor UE impuse Rusiei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko se află astăzi în Bruxelles pentru întâlniri cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu cel al Parlamentului European, Martin Schulz. Poroșenko vrea să se asigure că sancțiunile europene împotriva Rusiei vor fi menținute.
Rezultatul negativ al referendului britanic și perspectiva, care acum pare inevitabilă, a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta și sancțiunile UE impuse Rusiei, care expiră luna viitoare. Unele țări UE, precum Germania sau Italia, sunt reticente în privința prelungirii lor. Marea Britanie era unul din cei mai fermi susținători ai menținerii sancțiunilor, însă anunțata sa ieșire din UE îi decredibilizează acum cu totul influența asupra celorlalți 27 de membri. Faptul, combinat cu rezultatul negativ al referendumului din Olanda, în aprilie, cu privire la Acordul de Asociere UE-Ucraina, arată în ce măsură un referendum în chestiuni complexe este primejdios pe fundalul creșterii populismelor în întreaga Europă.

La summitul UE de săptămâna aceasta, 28-29 iunie, liderii nu vor căuta o soluție problemei puse de faptul că la referendumul olandez din aprilie 61,1% din alegători au respins Acordul de Asociere UE-Ucraina. Cei 28 (27 + demisionarul David Cameron) vor căuta mai degrabă o poziție comună și o soluție uriașei probleme puse de probabila ieșire a Marii Britanii din UE.

Pentru a intra în vigoare, acordul cu Ucraina trebuie aprobat de toate cele 28 de țări… sau 27.