În căutarea unei soluții de evitare a falimentului companiei Moldovagaz

Experții au cerut demiterea persoanelor din administrația Moldovagaz, numite de Ministerul Economiei.

Moldovagaz continuă să înregistreze pierderi, iar după apeluri repetate către autorități să redreseze situația, experții constată că cea mare companie din Moldova continuă să se îndrepte spre faliment, în timp ce autoritățile nu ar fi întreprins nimic pentru a îmbunătăți situația. Ca urmare, un grup de specialiști au semnat astăzi o rezoluție, adresată autorităților și partenerilor de dezoltare ai Republicii Moldova cărora le cer să nu reia finanțarea pentru Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Încotro Moldovagaz?

Situația din sectorul energetic nu pare a se fi îmbunătățit, nici la un an după ce un grup de experți au propus autorităților mai multe recomandări de redresare, majoritatea dintre ele ignorate până în prezent. Acestea au fost făcute în contextul în care specialiștii au identificat o serie de probleme în sectorul energetic care, în opinia lor, au provocat pierderi financiare și majorări de tarife.

În cadrul conferinței de astăzi, grupul de experți s-a referit în special la situația de la Moldovagaz, unde, potrivit lor, problemele semnalate anterior continuă să fie ignorate de autorități, iar miliardele de lei să dispară. Ruslan Surugiu, preşedintele Centrului de Eficienţă Energetică şi Resurse Regenerabile, consideră că responsabil de gestionarea proastă de la Moldovagaz ar fi Ministerul Economiei:

„Omul principal în Moldovagaz este numit de către Ministerul Economiei, înafară de aceasta există și consiliul de observatori format din șase membri, dintre care doi membri sunt numiți iarăși de Ministerul Economiei. Faptul că Ministerul Economiei deține atâtea pârghii, duce direct responsabilitatea asupra acestui minister.”

Una dintre problemele care continuă să aducă pierderi celui mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova și să-l îndatoreze față de gigantul rus Gazprom, ar fi regiunea separatistă din stânga Nistrului. Aceasta continuă să consume gaze naturale de la Moldovagaz, fără ca pretinsele autorități de la Tiraspol să plătească un leu la Chișinău, spune expertul energetic Sergiu Ungureanu:

„În aceste condiții la data de 1 iulie 2015, deja s-a acumulat o datorie de 4,85 miliarde de dolari ale Moldovagaz către Gazprom. Trebuie să ținem cont că aproximativ 90% din datoriile pe care le are Moldovagaz către Gazprom, sunt din partea Tiraspoltransgaz, adică din partea malului stâng al Nistrului.”

Experții au adus aminte și de cheltuielile nejustificate de sute de milioane de lei, efectuate de Moldovagaz, și depistate încă în 2012 de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Deși atât Procuratura cât și Centrul Național Anticorupție au fost informate, vinovații nu s-au găsit iar banii nu au mai fost recuperați.

Ca urmare, experții au cerut demiterea persoanelor din administrația Moldovagaz, numite de Ministerul Economiei, și au solicitat guvernanților să organizeze un concurs public cu privire la șefia consiliului de administrare a Moldovagaz.

Doar că cei de la care se cere, și anume Ministerul Economiei, ezită deocamdată să reacționeze. Solicitările s-ar afla în examinare, spune consilierul pentru comunicare din cadrul ministerului, Valeriu Rusu:

„O să analizăm și o să venim cu o reacție. Se lucrează în direcția asta, trebuie să ne pregătim, să vedem ce au spus ei.”

Chiar dacă nici de această dată autoritățile nu vor reacționa, Sergiu Tofilat, membrul Centrului Analiză, Supraveghere şi Protecţie în domeniul Energetic, sugerează că speranța ar fi la partenerii de dezvoltare. Aceștia ar putea pune pe masa de negocieri problemele sesizate de experți, atunci când se discută reluarea finanțării, atât de necesară autorităților de la Chișinău, mai ales în contextul deficitului bugetar.

„Noi informăm partenerii externi, și în special Guvernul României, ca să știe cu cine are de afaceri, cine de fapt nu-și face treaba aici în Moldova, și vom încerca ca și contribuabilii din România să fie informați. Guvernul României dacă acceptă să dea bani, acești bani nu trebuie să ajungă pe mâinele unor persoane iresponsabile și corupte.”

Potrivit unui raport, prezentat luna trecută de Moldovagaz, în perioada anilor 2013-2015, pierderile companiei s-ar estima la 3,37 de miliarde de lei. Acestea ar fi fost provocate de datoriile companiilor din sectorul termoenergetic pentru gazele naturale, devalorizarea leului, dar și de reglementările tarifare ale ANRE, se mai arată în raportul instituției. Informațiile sunt puse la îndoială însă de experți, care au solicitat un audit la Moldovagaz de către Curtea de Conturi, după ce ultima verificare, spun specialiștii, a fost în anul 2000.