Turcia anunță că va înainta Statelor Unite o cerere oficială de extrădare a clericului Fethulla Gülen în decurs de o săptămînă

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că într-o săptămână, Ankara va întocmi cererea oficială de extredare din Statele Unite a predicatorului Fethulla Gülen. După eșecul tentativei de puci din 15 iulie, autoritățile turce au impus starea de urgență și au lansat un val de epurări, fără precedent ca amploare. Ținta este așa-numita „rețea paralelă” care ar fi fost creată de predicatorul Fethullah Gülen în armată, administrație, justiție, învățământ. Gülen trăiește din 1999 în Statele Unite.

Între timp, în Turcia au fost închise peste 1.700 de centre private, de la spitale la universități, acuzate de legături cu rețelele lui Gülen, care funcționează sub numele de Hizmet (Serviciul, în limba turcă). O rețea care are școli și în străinătate, între altele în Republica Moldova unde însă până acum erau cunoscute numai drept școlile/liceele moldo-turce.