Hillary Clinton nominalizată candidată a Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din Statele Unite

Dacă va fi aleasă președinte Hillary Clinton va fi în funcție în 2020, cînd țara va marca 100 de ani de la amendamentului la Constituție care a oferit femeilor drept de vot, la nivel național.

Hillary Clinton a devenit prima femeie candidat al unuia dintre cele doua mari partide la presedintia Statelor Unite? Cum este perceput la Washington acest moment? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este fara indoiala un moment istoric, care poate fi comparat doar cu nominalizarea primului afro-american, cu opt ani in urma – Barack Obama. Este de altfel mesajul rostit de sotia acestuia, Michelle Obama, luni seara, care privind catre propria lor evolutie, o familie de negrii americani care traiesc in Casa Alba, un imobil construit cu sclavi, a spus ca America este de-acum o tara a oportunitatilor, nu una care are nevoie sa devina mareata.

Prima doamna a tarii a argumentat ca dincolo de pasiunile politice de moment, ne foloseste sa punem lucrurile in perspectiva si sa ajungem sa intelegem cit de mare este progresul facut de America si faptul ca tara este un model nu doar de prosperitate dar si de diversitate, toleranta si democratie. Or, nominalizarea lui Hillary Clinton intoarce inca o pagina a acestei istorii. Daca va fi aleasa in fruntea statului american, doamna Clinton va fi in functie in 2020, cind tara va marca 100 de ani de la amendamentului la Constitutie care a oferit femeilor drept de vot, la nivel national.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Fireste ca America nu este intre cele mai evaluate state, cind vine vorba despre influenta femeilor in politica. Tari cum sint Marea Britanie, Israel, Filipine, India, Pakistan, Argentina, Sri Lanka, Liberia, Brazilia, Corea de Sud si lista continua au avut sau au femei la conducere, in timp ce in Statele Unite de-abia acum exista o sansa in acest sens.

Dar misiunea lui Hillary Clinton nu este una simpla. Americanii inteleg si iubesc simbolismul politic, dar din ratiuni complicate, candidata nu inspira, in plan personal, suficienta incredere. Hillary Clinton si Donald Trump concureaza in nivelul ridicat al opiniilor negative, ambii peste 60%, lucru nemaiintilnit in competiile electorale americane. Doar momentul istoric nu va fi suficient, de data aceasta, Hillary Clinton va trebui sa cistige increderea oamenilor, intr-un an electoral care pina acum s-a dovedit straniu.

Ieri, rivalul doamnei Clinton din preliminarii, senatorul Bernie Sanders a fost – asa cum si ea a facut cu Barack Obama acum opt ani – cel care a nominalizat-o, in fata Conventiei. Este un gest politic normal pentru un partid care incearca sa se uneasca, in pragul unor alegeri importante. In timp ce democratii par sa reusesca cu greu, saptamina trecuta republicanii au esuat.

Acolo principalul contracandidat al lui Trump, senatorul Ted Cruz a refuzat sa-l sprijine, familia Bush si Mitt Romney, fosti presedinti si candidati, nu s-au prezentat, la fel a facut si guvernatorul statului gazda, John Kasich si atmosfera generala in partid nu e buna. Conventia democratilor continua, azi si miine urmind ca Hillary Clinton sa accepte nominalizarea.