„Roada bucură ochii”

Jurnalul săptămânal cu Tatiana Croitoru.

Nascuta la 6 martie 1960 in satul Balauresti, raionul Nisporeni. A absolvit facultatea de filologie la USM. A fost lector la Universitatea pedagogica Ion Creanga. Din 1990 practica businessul. Din 1997 co-fondator al Companiei Fautor. Membru al Asociatiei de Somelieri din Europa.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnalul săptămânal cu Tatiana Croitoru

Luni

Incep saptamana cu deplasarea în sudul Moldovei, acolo unde se afla vinaria si plantatiile de vita de vie. Am doua ore pana ajung la prima plantatie si reusesc sa sun mai multi angajati, dar si sa voprbesc prin Skype cu mama si sora care se afla departe de noi. La Romanovca avem cea mai mare plantatie de vita de vie si reusim sa trecem cu agronomul prin fiecare parcela. Degraba incepem campanie de recoltare a strugurilor si tot mai des monitorizam procesul de coacere, acumulare de zahar in conditii de camp dar si in laborator. Totdeauna am emotii inainte de a strange recolta. Este foarte important sa reusim, caci pentru aceasta ne pregatim un an intreg. Se zice ca un vinificator are numai 15-20% sanse sa se afirme, deaceea nu avem dreptul la greseli.

Roada bucură ochii. Multumim Domnului si specialistilor nostri. Anul acesta va fi unul mai deosebit - vom putea produce vinuri din soiurile noi plantate in ultimii ani.

In meseria de vinificator sunt cativa factori care pot avea o influenţă asupra calitaţii muncii: simţurile, cunoştinţele şi experienţa. Toţi cei trei factori sunt legaţi unul de celălalt şi sunt influenţaţi de cel mai important element dintre toate: motivaţia. Într-o piaţă saturată, consumatorul întotdeauna se va îndrepta către vinurile în care are încredere. Noi incercam sa nu-l dezamagim.

Marți

M-am pregatit din timp pentru filmari la vinarie, pe plantatiile din Filipeni Romanovca. O echipa de la Unimedia impreuna cu Nata Albot pregatesc un filmulet despre vinarie. E un proiect sponsorizat de USAID la care participa cam 10-12 companii vinicole din Moldova. Am apreciat munca acestor tineri talentati si inspirati. Sfarsitul zilei a fost unul relaxant si placut pe malul lacului, amenajat cu puteri proprii cu 10 ani in urma. Atunci credeam ca ne vom odihni des aici, in sanul naturii, cu familia si prietenii. Dar aceasta se intampla tot mai rar si mai rar. Depunem toate eforturile ca acest lac, podgoriile si vinaria sa devina o destinatie turistica vinicola atractiva in sudul tarii.

Miercuri

Am lucrat la sediu: selectarea materialelor pentru sezon si semnarea contractelor. Am facut cateva probe de cupaje pentru doua vinuri care urmeaza sa fie imbuteliate si lansate in premiera in curand. Probe, fiindca mai apoi le degustam si impreuna cu Ruxanda luam decizia importanta.

Ruxanda este fiica mea care s-a implicat cu toata daruirea in afacerea de familie. Brandul Fautor a luat viaţă la iniţiativa ei, ea fiind director de marketing şi vânzări. Din 2010 a apărut marca comercială Fautor şi au fost lansate primele vinuri pe piaţa locală sub acest brand. Ea a avutidea de adduce in Moldova soiurile spaniole Tempranillo si Albarino. Avem si soiuri autohtone ca Rara Neagra, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, care ne permit sa satisfacem cerintele consumatorilor.

Joi

O zi pe care am dedicat-o integral managmentului. În paralel pregatesc si dosarul pentru obține subvențiilor de la stat. De ce atata graba? Ca nu cumva sa ne pomenim ca banii s-au epuizat inainte de termenul limita. Suntem eligibili deoarece avem in grija 350 de hectare de vita de vie. Avem nevoie de tehnica si utilaj modern. Acesti bani ne-ar pica foarte bine acum in toiul recoltarii. Este pentru prima data cand se oferă bani si pentru utilaj tehnologic pentru vinificatie. Nu e o pomana, dar ne va ajuta foarte mult acesti bani daca ajung si la noi.

Desi vinurile noastre au ajuns pe cele mai importante piete de desfacere ne preocupa in mod aparte si piata autohtona. Concurenta e acerba, de aceea ne propunem sa livram vin de foarte buna calitate și pe placul cetatenilor tarii.

Chiar daca ziua a fost incarcata nu sunt epuizata. Nepotica mea draga Viviana imi alunga oboseala pentru ca cele doua ore petrecute alaturi de ea ma fac sa fiu cea mai fericita bunicuta din lume. Pentru asta ii multumesc Domnului.

Vineri

Dimineatile sunt senine pentru ca vorbesc cu scumpa mea mama, doar pe Skype. Ea e peste ocean, in Statele Unite. Discutia matinala imi da aripi. Pot sa zbor, pot sa intorc si muntii. Sarut mana mama, iti multumesc ca esti, iti multumesc ca m-ai crescut si m-ai educat.

Dupa aceea, munca la birou. Pregatesc documente pentru certificarea conform standardelor internationale de calitate. După aceea ma ocup de cîteva proiecte speciale. Vor fi mari surprize pentru cei care cunosc vinul Fautor, dar si pentru cei care inca nu au gustat licorile noastre.

Daca m-ar intreba cineva unde imi gasesc inspiratia i-as raspunde: in tot ce fac. De la curatatul in uscat iarna pana la culesul strugurilor toamna. Iar momentul culminant este pregatirea cupajelor pentru imbuteliere. Toate aceste lucruri nu ar avea sorti de izbanda daca nu as avea alaturi niste oameni valorosi si foarte harnici.