„Ei nu s-au pus la conducere ca să facă bine pentru ţara lor, dar ca să-şi cumpere maşini, case foarte scumpe”

Un reportaj de Diana Răileanu de la Lăpuşna.

Într-o săptămână, Republica Moldova intră în campanie electorală pentru alegerea şefului statului. După aproape 16 ani, cetăţenii vor alege direct şeful statului. Diana Răileanu a mers în satul Lăpuşna, raionul Hânceşti, a stat de vorbă cu mai mulţi săteni şi a căutat să afle care sunt aşteptările lor de la viitorul preşedinte.

Satul Lăpuşna, din raionul Hânceşti, în anii de glorie avea peste cinci mii de locuitori. Molima plecatului a decimat puternic populaţia localităţii. Doar vârstnicii nu-şi leaga sperantele de alte meleaguri. Unul dintre acestia este Sergiu Croitoru. E trecut de 70 de ani. L-am întâlnit în centrul satului, aşezat pe o bancă de unde localitatea se vede ca-n palmă. Îşi face des drum aici, loc pe care îl numeşte „buricul târgului”. Sprijinit în toiag îşi depană ca pe nişte mărgele gândurile despre ce se întâmplă la vârful puterii:

Your browser doesn’t support HTML5

Diana Răileanu cu microfonul Europei Libere printre locuitorii de la Lăpușna


Sergiu Croitoru: „Ei nu s-au pus la conducere ca să facă bine pentru ţara lor, dar ca să-şi cumpere maşini scumpe, de sute de mii de euro, vertalioate, avioane, iată ce fac ei, case foarte scumpe.”

Europa Liberă: Cum vedeţi viitorul Moldovei?

Sergiu Croitoru: „Nu văd nimic bun. Fiecare trage în părţi diferite, ca racul, broasca şi o ştiucă. Toţi trag de Moldova asta. Dodon vrea într-un fel, Plahotniuc în altul, Ghimpu a făcut ceva bun? Dar Lupu? Dar Diacov? Stă în Parlament ca un boier, mai nimic nu face şi îl laudă că e cel mai bun om. Cum să fie bine dacă ei şi-au ocupat locuri bune, ei nu fac nimic dar bănuţii vin?”

Europa Liberă: Dle Croitoru, mai este puţin şi Republica Moldova intră în campania pentru prezidenţiale. Pe 30 octombrie cetăţenii vor fi chemaţi la urne să-şi aleagă şeful statului…

Sergiu Croitoru: „Preşedintele este deja ales…”

Europa Liberă: Credeţi?

Sergiu Croitoru: „Da. Plahotniuc i-a aranjat pe toţi. Nu se lipeşte altceva nimeni de dânşii şi el îl pune pe care îi trebuie lui.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, alţi ar spune: nu e aşa, oamenii aleg preşedintele!

Sergiu Croitoru: „Nu aleg oamenii, or, cei care mai pot alege s-au dus în Italia, Spania, Franţa, America… S-au dus.”

Pentru o localitate aflată la nici 50 de km de capitală, pustietatea din centrul satului uimeşte şi lasă vizitatorilor un gust amar. La un bar întâlnesc doi tineri, un unchi şi o nepoată veniţi în vacanţă acasă. El, Nicolae, plecat să muncească la Moscova, ea, Tatiana, revenită din Italia. Nu se interesează de politică şi nici mari aşteptări de la apropiata campanie electorală nu au:

„Nu se schimbă nimic, cum a fost cu câţiva ani în urmă, aşa este şi acum…”

Europa Liberă: De ce aţi plecat?

Tatiana: „Nu aveam ce face. Părinţii acolo, la ce bun să stai”.

Nicolae: „Lumea nu are de lucru. Toţi umblă cu băutul! Bani nu sunt şi de asta fug toţi. E greutate şi acolo toţi ştiu de asta…”

Europa Liberă: Ridicaţi degetul … la guvernare vă referiţi?

Nicolae: „Acolo, da, ei ştiu cât de greu trăiesc la ţară oamenii…”

Europa Liberă: În scurt timp vor fi alegeri prezidenţiale…

Nicolae: „Să-l schimbe, să nu-l schimbe, oricum lucrurile vor sta pe loc şi lumea va fi săracă cum a fost. Important ei să ridice preţurile la lumină, la gaz, până va muri omul şi nu va avea cu ce plăti. Tineretul fuge. Matale vii din deal şi cobori la vale. Vezi tineret? Nici eu. Seara în general nu e nimeni”.

Europa Liberă: Tatiana, pe Dvs. când v-am întrebat de alegerea preşedintelui aţi fost sceptică? De ce?

Tatiana: „Fiindcă au mai fost şi nu s-au schimbat nimic.”

Europa Liberă: În campaniile electorale, vine pe aici politicienii să vorbească cu oamenii?

Nicolae: „Eu nu i-am văzut?”

Dezamăgirea am citit-o şi în ochii Mariei, o femeie despre care se spune deobicei că a „ajuns la vârsta înţelepciunii”. Cu greu s-a lăsat trasă de limbă, iar discuţia a pornit de la reproşul: Unde-i miliardul?

Maria: „Ia ascultaţi, toţi de prin Parlament trebuie scoşi afară. Dacă îi vor scoate afara, totul va fi bine. Toţi sunt nişte hoţi şi bandiţi, vă spun drept.”

Europa Liberă: Dar parcă tot oamenii îi aleg…

Maria: „Pentru că oamenii nu înţeleg că furtul e de la Parlament. Nu e frumos ce se întâmplă la noi în ţară.”

Europa Liberă: Credeţi că se va schimba ceva odată cu alegerea preşedintelui de către popor?

Maria: „Socotim că poate se va schimba. Să ia măsuri cu toţi oligarhii.”

Europa Liberă: Ce înţelegeri Dvs când spuneţi oligarhi?

Maria: „Hoţi.”

Europa Liberă: Cât de des vin politicienii să vă explice una sau alta?

Maria: „Am 60 de ani, dar vă spun drept că nu am văzut niciun politician să-mi ţină politică.”

Europa Liberă: Politică pot să nu vă ţină, dar să vă întrebe cum o mai duceţi?

Maria: „Nu ne-o întrebat nimeni, de vârsta noastră nu am auzit pe nimeni să întrebe. E clar că ar trebui să vină, să se înţeleagă cu oamenii, pentru că oamenii îi aleg!”

Europa Liberă: Văd că urmăriţi actualitatea!

Maria: „Clar lucru că urmărim, ne este şi nouă interesant. Când l-am auzit pe acest Domn Filip că vrea să strângă de pe spatele oamenilor ca să acopere miliardul! Păi, omul acesta de unde să mai mănânce, măi? El şi aşa îşi rupe coastele pe deal. Vai de capul lui pe căldurile astea. Să se ducă el să dea cu sapa într-un păpuşoi sau într-o răsărită şi va vedea el cât e de bine. Aşa şi este.”

Sătenii cu care am stat de vorbă la Lăpuşna nu s-au arătat prea încântaţi că îşi vor alege direct preşedintele, întrucât, spun ei, mai curând că iar vor ieşi pacăliţi din tevatura asta.