Campania electorală din Statele Unite, factorul rus și Donald Trump

Pe măsură ce data alegerilor prezidențiale americane se apropie, securitatea națională devine o temă centrală a bătăliei pentru Casa Albă.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a pus la îndoială calitățile de lideră ale rivalei sale democrate, Hillary Clinton, sugerând că aceasta nu va fi în stare să facă față unui adversar ca președintele rus, Vladimir Putin. Atacul lui Trump, care survine în urma unei serii de acuzații democrate despre relația acestuia cu Rusia, nu a fost lăsat fără răspuns.

Donald Trump a făcut comentariul marți, în timpul unui eveniment electoral în statul Virginia. El a spus că lui Hillary Clinton îi place să facă un joc dur cu Rusia, dar Vladimir Putin râde de ea.

I-a răspuns candidatul democrat la funcția de vicepreședinte, Tim Kaine, care a declarat că Hillary Clinton a demonstrat deja fermitate în fața Rusiei în calitate de Secretar de Stat, când a purtat negocieri dificile de reducere a arsenalelor nucleare.

Hillary Clinton cu senatorul Tim Kaine

În primul său discurs pe tema securității naționale rostit marți în statul Carolina de Nord, Kaine a vorbit despre presupuse relații de afaceri ale lui Trump cu Rusia și a reluat o acuzație mai veche împotriva republicanului.

Donald Trump, a spus Kaine, a încurajat în mod public Rusia să spargă sistemele electronice americane și să-i dea lui informații ca să câștige alegerile. „Nici nu-i de mirare că fostul director al CIA, Michael Morell, a spus despre Trump că est un agent inconștient al Federației Ruse”.

Nu este prima dată când democrații îl atacă pe Trump cu propria sa declarație. În luna iulie, republicanul a cerut Rusiei să găsească emailurile lui Clinton din perioada aflării ei la conducerea Departamentului de Stat, pe care nu le-a predat autorităților pe motiv că aveau un caracter privat.

Consilierii lui Trump au spus ulterior că a fost o glumă. Dar temerile că Rusia se poate amesteca în alegerile americane cu ajutorul unor atacuri cibernetice s-au amplificat, cauzând câteva anchete ale FBI și oferind muniție electorală democraților.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a fost întrebat direct într-un interviu cu televiziunea Bloomberg dacă Rusia a fost implicată în atacul cibernetic de astă vară, când a fost spartă poșta electronică a conducerii Partidului Democrat din Statele Unite.

Putin a spus că nu știe nimic despre aceasta și că, în ziua de astăzi, hackerii sunt mulți și sofisticați. Hackerii, a spus Putin, își pot camufla acțiunile așa încât să se creadă că au fost întreprinse de altcineva, de altundeva. „Este un lucru foarte dificil, dacă nu imposibil de verificat. În tot cazul, cu siguranță că nu ne ocupăm de așa ceva la nivelul statal”.

Pe măsură ce data alegerilor prezidențiale americane se apropie, securitatea națională devine o temă centrală a bătăliei pentru Casa Albă, care se va da pe 8 noiembrie, iar candidații vorbesc frecvent despre atacurile cibernetice.

La o întâlnire cu o organizație de veterani în statul Ohio, Hillary Clinton a vorbit săptămâna trecută despre relatările că ba Rusia, ba China sparge sistemele electronice americane. Ea a promis că, dacă devine președintă, Statele Unite o să-și schimbe politica față de atacurile cibernetice. O să le trateze ca pe oricare alt atac și o să răspundă cu mijloace politice, economice și chiar militare, a mai promis Clinton.