Pe data de 3 octombrie s-au împlinit 26 de ani de la unificarea Republicii Democrate Germane cu Republica Federală Germania. Festivităţile care anul acesta s-au desfăşurat la Dresda, în capitala landului estic Saxonia, au fost umbrite de cîteva incidente provocate de extremişti de dreapta, de adversari ai Uniunii Europene şi militanţi xenofobi, anti-migraţie şi anti-musulmani.
Your browser doesn’t support HTML5
Cei aproximativ 4.000 de manifestanţi care au fost mobilizaţi de mişcarea Pegida (acronimul pentru Patrioţi Europeni contra Islamizării Apusului) i-au întîmpinat pe oficialităţile statului cu sloganul „Trădători ai poporului”, scandînd „Căraţi-vă!”. (Alte detalii despre manifestaţiile naţionaliste de la Dresda pot fi citite aici.)
Un poliţist a explicat manifestanţilor care sînt regulile pe care trebuie să le respecte. El şi-a încheiat expunerea cu urarea „Vă dorim o zi reuşită” („Wir wünschen einen erfolgreichen Tag für Sie!”). Urarea a fost aplaudată de manifestanţi şi onorată cu sloganul inventat ad-hoc: „Unu, doi, trei, mulţumim poliţiei” („Eins, zwei, drei, danke Polizei!”). Incidentul acesta a aruncat o lumină extrem de nefavorabilă asupra poliţiei din Saxonia, acuzată de mass-media că ar da dovadă de o indulgenţă prea mare cînd este vorba despre supravegherea şi urmărirea unor persoane aparţinînd scenei radicale de dreapta. Fără prea mult succes, conducerea poliţiei din Saxonia a tot încercat să contracareze aceste acuzaţii, lansînd comunicate de presă şi rectificări. Şi de data aceasta, conducerea poliţiei saxone s-a distanţat public de poliţistul criticat pentru urarea adresată manifestanţilor Pegida. Radioteleviziunea a anunţat marţi că poliţistul a fost convocat de către şeful poliţiei pentru a-i explica de ce şi cu ce a greşit cînd s-a adresat manifestanţilor.
Manifestanţii Pegida, isterizaţi, care strigau „Merkel trebuie să dispară!” („Merkel muss weg!”) au fost calificaţi (într-un interviu difuzat de postul TV regional, MDR) de către vicepremierul saxon, Martin Dulig, drept o „sectă a urii”.
În cuvîntarea sa, rostită în cadrul reuniunii festive care s-a desfăşurat în Semperoper, primul ministru saxon, Stanislaw Tillich, a apelat la cetăţeni de a apăra democraţia, libertatea religiosă şi diversitatea.
Tillich şi-a exprimat, de asemenea, consternarea faţă de acţiunile celor care „prin cuvintele lor” declanşează „ură şi violenţă”. Cine acţionează în acest fel de ziua noastră naţională, a spus Tillich, trebuie să ştie că se manifestă „profund anti-patriotic”.
Referindu-se la aceeaşi chestiune, Angela Merkel a pledat pentru rezolvarea problemelor împreună, într-o atmosferă „de respect reciproc”, a toleranţei şi a dialogului civilizat între oamenii cu păreri politice diferite.