Ash Carter: America și aliații ei vor lansa o ofensivă la Raqqa

Corespondența zilei de la Washington.

Dupa ofensiva irakiană sprijinită de Statele Unite împotriva rețelei teroriste ISIS la Mosul, urmează și alte acțiuni menite să anihilize baza operațională a grupării Statul Islamic în alte centre importante.

Ministrul american al apararii Ash Carter a spus că în cîteva săptămâni Statele Unite și aliații lor vor fi pregătite să alunge ISIS din localitatea siriană Raqqa, capitala așa zisului-califat.

Aceste pregătiri vin pe fondul temerilor că în disperare de cauza ISIS ar pregăti atacuri teroriste în lume și ca aceste pregătiri ar avea loc la Raqqa.

Carter a refuzat sa ofere mai multe amanunte cu privire la planurile operaționale. Intenția este să adunăm forțele cât mai repede, a spus ministrul american al apărării.

Se pare ca idea inițială a fost ca operațiunile de la Mosul și Raqqa să aibă loc simultan.

Comandantul militar american generalul Stephen Townsend a declarat la rindul sau ca este foarte important ca Raqqa sa fie izolată, tocmai pe fondul informațiilor ca ISIS ar pregăti operațiuni din localitatea respectiva.

„Nu știm de fapt cît e de urgent să acționăm, și tocmai din această cauză sîntem îngrijorați”, a spus comandantul militar, adăugînd că nu poate spune mai mult in public.

„Știm că pregătesc ceva și că e un atac extern, dar nu știm unde și când”, a mai afirmat Townsend.

Ministrul Carter spune că forțele aliate au capacitatea de a actiona concomitent în cele două teatre de operațiuni, la Mosul și Raqqa.

Ash Carter s-a referit la aceste chestiuni între întîlnirile avute cu miniștrii din NATO, la care lupta anti-ISIS este o temă importantă.

Între timp, Alianța Nord-Atlantica plănuiește să-și întărească participarea, angajîndu-se să efectueze zboruri suplimentare de recunoaștere și să-și măreasca prezența la Marea Neagra, în apropierea adversarului, Rusia.

În afară de pregătirea unor forțe irakiene în Iordania, NATO a evitat pina acum să se angajeze direct in lupta împotriva ISIS, lăsînd această participare la latitudinea țărilor membre, care fac parte din coaliția condusă de Statele Unite.