Calificările pentru Mondiale, zona sud-americană, au fost, din nou, un spectacol de clasă. E exact ce nu se mai vede demult în grupele de calificare europene. Diferența vine din valoarea regională. Zece echipe sud-americane se bat pe patru locuri de calificare directă și un loc indirect. Între cele zece, există favorite, dar diferențele nu sînt dramatice. Asta explică de ce, de pildă, Argentina luptă din toate puterile, de pe locul șase, să recupereze terenul pierdut și să nu piardă calificarea directă. După o serie neagră prelungită, Argentina a făcut un meci excelent împotriva Columbiei. Lionel Messi a revenit la nivelul de joc formidabil cunoscut de la Barcelona și a decis, singur, meciul. Mai întîi, cu o lovitură liberă perfectă de la 18 metri. Apoi, cu două execuții tehnice incomparabile care au creat alte două goluri. Argentina a reintrat în cursa pentru calificare, dar nu își mai poate permite să piardă multe puncte. Brazilia conduce grupa și a făcut un meci de eficiență, la Lima, cu Peru. Brazilienii au jucat sigur pe contre de mare penetrație. Neymar și Gabriel Jesus au punctat lejer și au pus capăt meciului.
Chile-Uruguay a fost mult mai echilibrat. Uruguaienii au deschis scorul devreme prin Cavani, după o pasă de mare viteză și finețe a lui Suarez. Însă Chile, una din cele mai bune echipe ale Americii de Sud, a răsturnat imediat meciul. Alexis Sanchez s-a ocupat personal de ripostă. Sanchez a făcut golul egalării, apoi a ridicat scorul la 2-1, cu un șut decis și inteligent din colțul careului. Tot Sanchez a dejucat pasul la ofsaid al uruguaienilor și, scăpat singur, a marcat cu sînge rece al treilea gol. Calificarea Braziliei, Uruguayului și a naționalei chiliene nu pare în dubiu. Argentina a demarat tîrziu dar are șansa de a se a așeza acolo unde îi e locul.
În Europa, cîteva amicaluri nu tocmai motivate au dat puțin fotbal și un singur meci notabil. Anglia a pornit bine, sub noul antrenor Gareth Sothgate, și a ajuns la 2-0 împotriva Spaniei. Un penalty interpretabil și o excelentă lovitură de cap a lui Vardy au ținut scorul la 2-o, pînă spre sfîrșit. După pauză, Spania a preluat controlul jocului și a presat insistent. Anglia a căzut pe final, arătînd de ce nu e o echipă mare. Spania a marcat două goluri foarte frumoase în minutul 89 și în minutele de prelungire. Cu o echipă fără cîțiva titulari, Spania a arătat, totuși, clasă. Anglia e, mai departe, sub cota care dă forța tehnică și mentală a echipelor serioase.
Italia și Germania promiteau mult dar au făcut un meci lipsit de spectacol. A fost 0-0 și e de notat doar apariția a încă doi sau trei debutanți germani care joacă matur. Italia reține doar doi veterani, Buffon și De Rossi, dar se descurcă onorabil în căutarea noilor titulari.
Croația a cîștigat ușor în deplasare cu Irlanda de Nord. A fost doar 3-0 pentru că naționala croată n-a insistat. Franța trebuia să se aștepte la un meci strîns împotriva Coastei de Fildeș. Franța a fost întinsă serios de jocul atletic și de contrele ivorienilor. Toată lumea s-a distins egal la ratări și, de aici, un 0-0 inevitabil.