Moscova a criticat legea bugetului american al apărării pentru 2017

Moscova a criticat legea bugetului american al apărării pe 2017 drept o încercare a administrației Odama de a forța viitoarea președinție să adopte o politică „excesiv anti-rusească”. Președintele ales Donald Trump, care depune jurământul pe 20 ianuarie, a declarat în repetate rânduri că ar dori o normalizare a relațiilor cu Rusia.

În opinia ministerului rus de externe, legea bugetului apărării este „o bombă” sub președinția Trump.

Ministerul a criticat mai ales partea privind finanțarea apărării anti-rachetă care ar încerca să „distrugă echilibrul nuclear cu Rusia”. Moscova este nemulțumită și de aprobarea „legii globale Mgnitski”, inclusă în bugetul apărării, care dă președintelui american mai multe prerogative în lupta pentru drepturile omului. În opinia ministerului rus de externe, este o tradiție a Statelor Unite de a folosi drepturile omului pentru a „exercita presiuni asupra unor guverne cu care nu se înțeleg!”.

Legea este numită după avocatul Sergei Magnițki, cel care a dezvăluit o schemă importantă de spălare a banilor în Rusia după care a murit într-o închisoare din Moscova, în 2009. Ca urmare, Statele Unite au impus Rusiei sancțiuni pentru abuzuri în domeniul drepturilor omului.