Audieri în Comisia pentru Serviciile Armate din Senatul american pe tema atacurilor cibernetice lansate de Rusia

Joi, Comisia pentru Serviciile Armate din Senat a organizat audieri pe tema atacurilor cibernetice. Cu această ocazie, președintele comisiei, republicanul John McCain a fost cât se poate de categoric spunînd: „Nu ar trebui să ne surprindă ca Vladimir Putin se gindeste că ar putea să lanseze atacuri cibernetice masive impotriva naţiunii noastre cind a platit un pret atit de mic pentru ca a invadat Ucraina, a anexat Crimeea, a subminat valorile si institutii democratice in lung si în latul Europei si , bineînţeles, l-a ajutat pe Bashar al-Assad să măcelărească civili in Siri”.

La audieri, directorul Agenției Naționale de Informații,generalul James Clapper a declarat că atacurile cibernetice au fost ordonate de Kremlin și că săptămânna viitoare va explica și motivele. Moscova respinge orice amestec în alegerile americane sau faptul că ar fi încercat să influnțeze procesul electoral prin atacuri cibernetice.

În deschiderea audierilor, senatorul John McCain a ținut să precizeze că nimeni nu pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie. Clapper a a remarcat, de asemenea, că desi atacurile cibernetice au avut ca scop subminarea Partidului Democrat, serviciile de informații nu pot evalua în ce măsură au influențat rezultatul.

Totodată, Clapper a declarat că desi atacurile cibernetice au fost masive, nu este menirea serviciilor de informații să decidă dacă se poate vorbi despre „o declarație de război”. „Este un verdict politic cu consecințe serioase, care nu poate fi dat de serviciile de informații” a declarat Clapper, răspunzând întrebărilor Comisiei senatoriale pentru forțele armate.

Președintele ales Donald Trump pune de mult timp sub semnul întrebării analizele serviciilor de informații dar joi, după audierile din Congrea, a declarat, prin Twitter, că este un mare „admirator” al acestor servicii. Totodată, echipa de tranziție a lui Trump a informat că fostul senator de Indiana, Dan Coats, va fi propus în funcția de director al Agenției Naționale de Informații.

Tot joi, în audieri desfasurate in spatele uşilor închise, adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, a informat Comisia senatorială de politică externă despre repercusiunile deciziei administrației Obama de a expulza 35 de diplomați ruși, ca răspuns la atacurile cibernetice.