„Pachetul unic” Dodon-Krasnoselski

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Bender

Bună ziua, dragi ascultători, la microfon Radu Benea. Cu ocazia Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă, Radio Europa Liberă vă invită astăzi să ascultați un program muzical special, realizat de colegul nostru Victor Eskenasy, pe ritmuri de jazz și blues, retro. Dar pentru început, ca de obicei, vom trece în revistă principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Your browser doesn’t support HTML5

„Pachetul unic” Dodon-Krasnoselski

Președintele Igor Dodon a sugerat că ar fi gata să semneze cu liderul de la Tiraspol un „pachet” de măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă „oamenii simpli” din cauza conflictului transnistrean. Dodon a făcut remarca la o conferință de presă ținută la Bender, miercuri, în compania noului lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Cei doi s-au felicitat reciproc pentru recentele victorii în alegeri și s-au arătat optimiști că vor putea coopera. Igor Dodon a observat că el este primul președinte moldovean care merge în regiunea transnistreană în ultimii 8 ani. Discuțiile dintre Dodon și Krasnoselski au fost comentate pe Twitter de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului pentru problema transnistreană. El a scris că „este important ca la asemenea întâlniri să fie rezolvate probleme concrete, de care depind securitatea și bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

La Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar recunoaște „în mod implicit, legitimitatea structurilor anticonstituționale din stânga Nistrului”. Partidul condus de Maia Sandu, care a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie în fața lui Dodon, mai spune într-o declarație difuzată joi că poziția șefului statului este anticonstituțională. Guvernul pro-european al Republicii Moldova condus de Pavel Filip nu a comentat deocamdată întrevederea Dodon-Krasnoselski.

Republica Moldova ar putea pierde împrumutul de aproape 180 de milioane de dolari de la FMI dacă președintele Igor Dodon reușește să anuleze legea care transforma în datorie publică banii furați din bănci. ProTV spune că un avertisment împotriva acestei tentative a lansat reprezentanta la Chișinău a FMI, Armine Khachatryan. Ea a spus că legea aprobată de guvern în toamnă prin asumarea răspunderii a făcut parte din „acțiunile prealabile” acordării împrumutului. Președinția Moldovei nu a comentat deocamdată această reacție. Igor Dodon, în prima săptămână la șefia statului, a anunțat că a lansat o inițiativă legislativă de anulare a legii pe care o consideră nedreaptă.

Teatrul din Tiraspol va găzdui pe 15 decembrie spectacolul muzical „Ciuleandra” al trupei de actori de la Teatrul Național „Satiricus” din Chișinău, transmite agenția Novosti Pridnestrovia. Spectacolul este montat în baza romanului cu același nume al scriitorului român Liviu Rebreanu. „Ciuleanda” este un dans popular pasional din Muntenia, prezent la marile sărbători și pe la nunți, un dans al sorții în timpul căruia cei care îl dansează își găsesc adesea a doua jumătate; romanul lui Rebrianu fiind din această perspectivă o explorare a abisurilor psihicului uman confruntat cu dragostea. Muzica din spectacol aparține cunoscutului compozitor Marian Stârcea și a răsunat în premieră în 1996 la Institutul Cultural Român de la Paris.

***

Europa Liberă: Așadar, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit, în premieră, pe 4 ianuarie, la Bender.

Întrevederea a purtat un caracter „exploratoriu”, dar cei doi au spus că au reușit să discute și chestiuni concrete, ce ar trebui rezolvate cât mai curând, în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Bender

Președintele Igor Dodon a spus că s-a discutat despre libertatea circulației cetățenilor, recunoașterea diplomelor de studii și a plăcuțelor auto transnistrene. „S-au adunat multe chestiuni care-și așteaptă rezolvarea”, a spus Dodon, adăugând: „Noi trebuie să facem tot posibilul ca cetățenii, oamenii noștri, care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului, să simtă schimbări în bine și că problemele lor curente, concrete, sunt soluționate”.

La rândul său, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a spus, citat tot de agenția Novosti Pridnestrovia, că s-a înțeles ca împreună cu Igor Dodon să convină asupra unui „pachet unic” al chestiunilor ce necesită o soluționare prioritară. „Pachetul trebuie să fie consistent, constructiv” și să conțină doar acele probleme ce pot fi rezolvate în perspectivă apropiată, a spus Krasnoselski, adăugând că pachetul ar urma să fie pregătit în decurs de o lună, două. În paralel, vor continua discuțiile la nivel de grupuri de experți.

Șeful administrației transnistrene s-a arătat mulțumit că Igor Dodon n-a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, așa cum au făcut constant până acum reprezentanții Chișinăului, ci, dimpotrivă, președintele moldovean ar fi subliniat importanța prezenței trupelor rusești pentru menținerea păcii în regiune.

Vadim Krasnoselski și-a exprimat speranța că va fi rezolvată și problema rotației pacificatorilor ruși și a militarilor din Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria, rotație îngreunată prin decizia Ucrainei de a interzice tranzitul militarilor ruși prin teritoriul său. Moldova, practic, a blocat și ea intrarea militarilor ruși prin aeroportul Chișinău, ceea ce a determinat Rusia să facă rotația angajând în trupele sale populația locală.

Dintre chestiunile economice și sociale prioritare, Vadim Krasnoselski le-a menționat pe cele legate de importul și tranzitul mărfurilor pe cale ferată. El a salutat decizia recentă a guvernului de la Chișinău de a prelungi permisiunea de import a produselor petroliere prin regiunea transnistreană până pe 1 iulie 2017. Tiraspolul speră ca mărfurile destinate în mod exclusiv Transnistriei să poată fi transportate exclusiv cu garnituri din regiune și să fie examinate numai de organele vamale transnistrene.

În discuție a fost și activitatea operatorilor de telefonie mobilă de pe ambele maluri ale Nistrului, care folosesc de mai mulți ani aceeași bandă de frecvențe radio.

Vadim Krasnoselski a mai spus că l-a bucurat dorința lui Igor Dodon de a găsi un compromis între Chișinău și Tiraspol și că președintele moldovean a fost cel care a făcut primul pas.

Liderul transnistrean a ținut să sublinieze că în cadrul discuțiilor nu s-a abordat și chestiunea statutului juridic al regiunii transnistrene. Tiraspolul evită constant în ultimii ani să discute în cadrul negocierilor despre elaborarea unui statut politic pentru Transnistria și susține, la fel ca reprezentanții Moscovei, că pentru aceasta încă nu a sosit timpul. În acest context, Vadim Krasnoselski a declarat că locuitorii regiunii transnistrene și-au făcut deja alegerea: „independența Transnistriei și intrarea ulterioară în componența Rusiei”. „Independența noastră este garanția securității noastre”, a afirmat Vadim Krasnoselski. Totodată, el a fost de acord că „oamenii nu trebuie să fie ostatecii politicienilor”.

Discuțiile dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au durat o oră și jumătate, potrivit mediilor locale, și au avut loc în incinta administrației orașului Bender. După întrevedere, cei doi au vizitat Catedrala sfântului Aleksandr Nevski și cetatea de la Tighina.

Noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a atras criticile unor politicieni și formatori de opinie pentru că l-a felicitat pe Krasnoselski pentru victoria în așa-zisele alegeri prezidențiale din 11 decembrie 2016 și pentru că ar avea o atitudine prea „împăciuitoare” față de separatiști.

Anterior, într-un interviu pentru presa moscovită, noul lider de la Tiraspol s-a arătat sceptic că Igor Dodon ar putea impulsiona reglementarea conflictului transnistrean, întrucât președintele Republicii Moldova are împuterniciri limitate. „Dodon poate fi un lider pro-rus, dar parlamentul de la Chișinău rămâne pro-european”, a spus noul șef al administrației de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski a mai spus că este gata să discute cu Chișinăul chestiuni economice, umanitare și culturale, dar nu și despre statutul politic al regiunii transnistrene, care va aștepta recunoașterea internațională.

***

Europa Liberă: De ce Tiraspolul nu dorește să inițieze negocieri pentru elaborarea unui statut politic al Transnistriei? Este sau nu necesar un asemenea statut? Am încercat să aflăm, discutând cu mai mulți locuitori din stânga Nistrului:

- С одной стороны, я считаю, Приднестровью нужен статус определенности. А с другой стороны, это долгая басня: пока они то, это, пока решат… Но я слышал, что Путин в этом месяце сюда приезжает. Может, этот визит сдвинет дело с мертвой точки, и нам повезет. Как стал президентом Красносельский, нам уже лучше стало жить. Вот я пошел сейчас в аптеку, и там уже скидки какие-то. И так во многом. Я считаю, что будет прекрасно, но не конфедерация с Молдовой, лучше, чтоб признали, чтоб самостоятельная была республика.

- Мне кажется, будет лучше, если нас уже признают, и мы войдем в Молдову. Потому что, честно говоря, статус наших детей в дальнейшем с нашими непризнанными документами не ясен. И когда детей невозможно ни вывезти, ни отвезти, и наши документы везде нелегитимны – это очень и очень плохо. Я считаю, что правильней было бы, если ы мы вошли в состав Молдовы.

- Только полная независимость. Все нас признают, мы ж к этому шли 25 лет.

- Хм, интересный вопрос. Я думаю, что независимость лучше всего. Вот когда мы будем зависимы, всех, особенно тех, кто участвовал в боевых действиях, пересажают в тюрьму.

- Только независимость. С независимостью будет проще, не будет всего того, что сейчас происходит: тут закрыли, там закрыли. Хоть можно будет что-то делать.

- Пусть бы это было как раньше в составе Молдовы, но мы оставались со своим президентом, со своими деньгами, то конечно это было бы неплохо. Потому что жить порознь вот так вот рядышком государствам – это тяжело. Но опять-таки, вопрос спорный: в Молдове президенты меняются, и если опять будут запрещать русский язык и тому подобное, естественно, нам бы этого не хотелось. Хочется, чтоб мы были суверенным государством, но в составе Молдовы, чтоб как-то найти компромисс.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Tiraspol.

Europa Liberă a încercat să afle și opinia locuitorilor capitalei moldovene, Chișinău, despre soluția ce ar trebui căutată în privința chestiunii transnistrene:

- Не думаю, что решится в обозримом будущем, даже в следующем десятилетии, без поддержки внешних партнеров. Ведь, как известно, маленькие страны, как правило, становятся полем боя для двух крупных соперников.

- Это в интересах России – сохранить там свои базы…

- В Молдове живут молдаване, а в Приднестровье, скорее, русские уже. Потому что, будем говорить честно, они под крылом России.

- И нашим, и приднестровцам, выгодно, чтобы все было именно так. Потому что, вы слышали, приднестровский лидер дружит с нашими министрами, занимаются отмыванием денег или чем-то там еще…

- Они сидели вместе на концерте, лидер Приднестровья Шевчук с нашим Филатом, сидели рядом в ложе. А сделать что-то для народа не в состоянии. Может, с помощью европейцев, США что-то и сдвинется с места.

- Простому человеку, может быть, без разницы – объединяться или нет… Но большие политики этого не хотят.

- А знаете, мы сами их отдалили, изолировали. Нужно сблизиться с ними, но они для нас уже чужие.

- И здесь люди – и там люди, понимаете? Интересы у людей одни. А у нашего правительства другие интересы, связанные с большими деньгами.

- В настоящий момент совсем другие приоритеты, и населению левобережья Днестра внимания не уделяют.

- С ними бы немного построже, нужно взаимодействовать с населением. Надо работать.

- Отказ от Приднестровья стало бы пощечиной нашим дипломатам, нашим политикам, но думаю, это решило бы многие проблемы.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Chișinău.

***

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, vă propun acum să mai zăbovim un pic în atmosfera prelungită a sărbătorilor de iarnă, după Crăciunul marcat pe stil vechi pe ambele maluri ale Nistrulu, și vă îndemn să ascultați un program muzical special, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, realizat de colegul nostru Victor Eskenasy:

Ca în fiecare an, Radio Europa Liberă vă propune un program muzical special, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Astăzi pe ritmuri de jazz și blues, retro, cu o serie de cunoscuți interpreți americani, melodia pe o auziți deja în fundal, cu ritmul ei de Bolero și intitulată „Micul Toboșar”, avîndu-l ca solist pe un extrem de cunoscut și popular chitarist din Statele Unite, Kenny Burrell, născut în 1931.

Melodie standard al oricărei invocări muzicale a Crăciunului, „Jingle Bells”, nu poate, desigur, lipsi nici astăzi. V-o propun într-o foarte ritmată, într-o versiune, înregistrată în anii ’40, de un celebru pianist, compozitor și solist de jazz, Fatts Waller, născut în 1904.

Fatts Waller… Sărbători de iarnă, cu zăpadă sau nu, dar, de regulă, cu frig afară… O spune și dialogul a doi îndrăgostiți: „Baby, it’s cold ouside” – „Baby, e frig afară”, într-un popular standard semnate de Frank Loesser, din 1944, aici cu actrița și cîntăreața Pearl Mae Bayley, care a debutat pe Brodway în 1946, și trompetistul și solistul de jazz american Hot Lips Page.

…Atenție mare, deci, la frigul de afară… Și să aveți sărbători vesele, dansînd dacă aveți ocazie și „O Polka - Crăciun Fericit”, cum vă îndeamnă Dinah Shore, cîndva o populară, în Statele Unite, actriță, realizator radio, una din primele vedete ale televiziunii experimentate de NBC în anii 1937-40, și care a înregistrat, între alții, cu pianistul și dirijorul André Previn.

Continuăm cu un alt standard popular american, „I love the Winter Weather” (Îmi place vremea iarna), o versiune a celebrului clarinestist Benny Goodmann, cu orchestra sa și cu Peggy Lee.

Peggy Lee și Benny Goodmann. În centrul sărbătorilor satu, ca întotdeuna copiii și dorințele lor. O mică parodie, „All I want for Christmas” (Tot ce vreau de Crăciun), cu un trio cîndva și el foarte popular în America, The Mary Kaye Trio, al unei chitariste originară din Hawaii, denumită uneori, „Prima Doamnă a rock and roll-ului”.

Dacă nu ați înțeles, ce vrea fetița, ei bine, e vorba de cei doi.. dinți din față, să poată spune „Merry Christmas”...

Și o altă orchestră faimoasă în Statele Unite în anii ’40, de swing, Dick Robertson, care este și solist, într-o populară melodie: „Hai să ne întîlnim sub vîsc”, la fel ca anul trecut, înregistrată pentru prima oară de Decca în 1941.

Melodii, refrene, urări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru toți care serbează Crăciunul, Hannukah sau simplu, Anul Nou. „Cîntecul de Crăciun”, foarte nostalgic, urările lui Nat King Cole sînt aproape o „obligație” în această atmosferă de sărbătoare.

Urări de Crăciun din nou, și evocarea… sărutului sub vîsc, de data asta cu Charles Brown, un popular cîntăreț și pianist de blues și unul din hit-urile sale „Merry Christmas, Baby”.

Charles Brown, urmat de un alt faimos cîntăreț Johnny Otis și orchestra sa, promițînd marea cu sarea în ajunul Anului Nou.

Aici se încheie programul nostru muzical, Victor Eskenasy împreună cu redactorii și colaboratorii Serviciului nostru moldovenesc urîndu-vă tuturor… La mulți ani!

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediţie a emisiunii Dialoguri transnistrene. Radu Benea vă mulţumește pentru atenţie şi vă urează toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.