Transferurile de bani în regiunea transnistreană au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani

Transferurile din străinătate către persoane fizice din regiunea transnistreană au fost, în 2016, la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, ajungând la doar 45,5 milioane dolari, în timp ce cu un an mai devreme această sumă s-a ridicat la peste 80 milioane dolari.

Datele Băncii centrale de la Tiraspol arată că printre cauzele acestei scăderi este deprecierea rublei rusești și faptul că băncile din regiune eliberau transferurile nu în valută, ci în ruble transnistrene, neconvertibile, ceea ce a făcut ca oamenii să prefere să transfere banii prin intermediul sistemelor bancare din Republica Moldova sau Ucraina.

Statisticile administrației de la Tiraspol arată că aproximativ 150-170 de mii de locuitori ai regiunii lucrează peste hotare. Pe primul loc după suma transferurilor se situează Federaţia Rusă (aproape 4 milioane dolari), urmată de Georgia (232 mii dolari), Israel (207,5 mii dolari), SUA (196,3 mii dolari), Turcia (130,3 mii dolari), Italia (123,6 mii dolari) și Germania (84,6 mii dolari).

În 2013 transferurile din străinătate erau de peste 210 milioane dolari, sau peste 20 la sută din produsul regional brut, și deveniseră „principalul motor al consumului”.