Ministerul Justiției renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale în România

La protestele de duminică seara de la București

În România, guvernul, prin Ministerul justiției, a mai dat un pas înapoi în fața manifestațiilor masive. Ministerul Justiției a anunțat că renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, Inițial, Ministerul dorea să trasforme prevederile contestatei Ordonanțe de urgență într-un proiect de lege care să fie înaintat în Parlament. Luni, ministerul a precizat că „nu este preocupat” să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. Ministerul Justitiei va centraliza deciziile Curtii Constitutionale, precum si punctele de vedere ce vor fi inaintate. Dupa analiza acestora urmeaza ca proiectul de lege sa fie pus „in dezbatere publica”, se mai arata intr-un comunicat de presa transmis de minister.

Duminică seară, în România, jumătate de million de oameni au ieșit pe străzi să protesteze, cerând acum demisia guvernului Grindeanu. Ordonanța de urgență care dezincrimina partial abuzul în serviciu fusese abrogată încă de la orele prânzului. Numai la București, însă, seara, au protestat peste 250.000 de oameni, care și-au exprimat astfel neîncrederea în intențiile guvernului.