Curtea de apel din San Francisco va judeca argumentele administrației Trump și ale statelor Washington și Minnesota privind decreterul prezidențial ani-imigrație

Proteste la aeroportul din San Francisco , februarie 2017

Curtea de apel din San Francisco va asculta astăzi argumentele administrației Trump și ale statelor Washington și Minnesota privind decreterul prezidențial ani-imigrație din ianuarie. Casa Albă argumentează că decretul președintelui Donald Trump, prin care este blocată intrerea în Statele Unite a refugaților și temporar a cetățenilor din 7 țări majoritar musulmane, protejează securitatea americanilor. Mai mult, că a proteja securitatea țării este una din prerogativele președintelui. Statele Washington și Minnesota, care prin plângerile lor au reușit să blocheze aplicarea decretului lui Trump, susțin că locuitorii și industriile lor au de suferit și că nu ar exista nici o amenințare imminentă la adresa securității țării care să justifice decretul. Foștii secretari de stat americani John Kerry și Madeleine Albright se numără printre membri unui grup de democrați proeminenți care sprijină blocarea unora din prevederile cheie ale decretului. Democrații au argumentat că ordinul executiv „este prost gândit, prost pus în practică, și prost explicat”. Ei susțin că ordinul executiv pune în pericol securitatea națională prin faptul că alimentează sentimentele anti-americane și propaganda Organizației teroriste a Statului Islamic. Mari companii tehnologice, cum ar Microsoft, Google și Appel s-au adresat, de asemeni, Curții de apel din San Francisco, argumentând că ordinul prezidențial „creează greutăți serioase firmelor americane”.

Cei trei judecători ai Curții de Apel din San Francisco au dat de înțeles că vor veni cu un verdict foarte repede, dar indiferent de rezultat este de așteptat ca această dispută între administrația Trump și ramura judiciară să ajungă în fața Curții Supreme.