Ambasada SUA în Georgia a condamnat intenția autorităților separatiste din Osetia de Sud de schimba denumirea regiunii

Leonid Tibilov

Ambasada SUA în Georgia a condamnat intenția autorităților separatiste din Osetia de Sud de a organiza un referendum pentru modificarea denumirii acestei regiuni sprijinite de Rusia. Administrația de la Țhinvali a propus să schimbe denumirea regiunii separatiste din „Republica Osetia de Sud” în „statul Alania”, iar plebiscitul să se țină odată cu așa-zisele alegeri prezidențiale, în 9 aprilie.

Într-un comunicat al ambasadei americane la Tbilisi, publicat marți pe pagina sa din internet, se spune că Statele Unite nu vor recunoaște rezultatele referendumului „ilegal”, organizat „fără acordul explicit” al guvernului georgian. În declarație se mai spune că „asemenea acțiuni provocatoare subminează încrederea și negocierile internaționale de la Geneva” care au loc tocmai pentru a diminua tensiunile ce se mențin după războiul din august 2008, când trupele rusești au invadat Georgia.

Liderul separatist al Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, a semnat în 6 februarie un ucaz privind organizarea referendumului. Georgia consideră că inițiativa liderilor separatiști este provocatoare, întrucât numele propus este similar cu cel al regiunii vecine din Federația Rusă, populată preponderent de etnici osetini, numită Republica Osetia de Nord – Alania, și poate să inspire o ulterioară unire a celor două regiuni. Anterior, Tibilov s-a abținut de la organizarea unui plebiscit pentru unirea celor două Osetii – de Nord și de Sud, idee al cărei adept era cu câțiva ani în urmă. Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia după războiul ruso-georgian din 2008, desfășurând în zonă mii de militari.