Proteste violente în centrul Kievului în sprijinul blocadei comerciale împotriva regiunii Donbas

Sediul filialei Alfa Bank din Kiev, după atac

În centrul Kievului au avut loc manifestaţii violente în sprijinul impunerii unei blocade în comerţul cu teritoriile controlate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Demonstraţia a degenerat în acţiuni violente, activişti ai organizaţiilor naţionaliste ucrainene au atacat sediul băncii Alfa-Bank cu pietre și articole pirotehnice. Atacatorii nu au reuşit să se apropie de clădirea care fusese apărată de poliţişti.

O parte din participanţii la dezordini s-a îndreptat apoi spre sediul businessmanului Renat Ahmetov, împroşcându-l cu pietre şi petarde, transmite agenţia UNIAN.

Interfax-Ukraina transmite că pe Maidanul din capitala ucraineană are loc un miting. Câteva sute de oameni s-au adunat în faţa Stelei Independenţei, unde activişti şi voluntari le vorbesc mulţimii despre mişcarea pentru blocada comercială împotriva regiunii Donbas.

Protestele din capitala ucraineană au avut loc a doua zi după ce sediul din Kiev al băncii rusești Sberbank a fost blocat de activiști ai grupării naționaliste „Azov” care au zidit intrarea în bancă, cerând interzicerea activității acesteia pe teritoriul Ucrainei. Protestele împotriva băncii rusești au au început în 7 martie, când, Sberbank a dat de înțeles că ar urma să recunoască pașapoartele emise de autoritățile separatiste din estul Ucrainei. În replică, Banca Națională a Ucrainei a amenințat cu impunerea sancțiunilor, dacă filialele Sberbank, dar și alte entități bancare rusești din Ucraina vor recunoaște documentele separatiștilor.