Your browser doesn’t support HTML5
„Astăzi pe Sănătate Info citiți despre vizita reprezentantului special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, în Moldova- Michel Kazatchkine. Acesta vorbește despre riscurile în rândul consumatorilor de droguri din închisori. Mai exact, scopul vizitei reprezentantului ONU este să discute cu autoritățile despre ce acțiuni urmează să fie aplicate pentru ca programele pentru controlul infecției HIV și tuberculozei în Moldova să funcționeze în continuare eficient. De asemenea, Kazatchkine va discuta despre necesitatea majorării investițiilor naționale pentru combaterea aceste infecții, aplicarea unor alternative la încarcerare pentru consumatorii de droguri din închisori, precum și îmbunătățirea serviciilor de tratament a infecțiilor.
Tot pe Sănătate Info aflați despre dificultățile cu care s-au confruntat spitalele și lucrătorii acestora în fața intimperiilor naturii, care deși, au trecut, au produs pagube enorme. Mai mulți lucrători medicali atât din Municipiul Chișinău, cât și din alte zone afectate au ajuns la muncă cu întârziere, iar alții sau încumetat să ajungă chiar pe jos. Directorii de spitale susțin că, deși, au activat în regim normal, s-au confrunt cu dificultăți de asigurare cu energie și apă pe parcursul zilei de 21 aprilie. Din cauza condițiilor meteo, care au făcut imposibilă sosirea la timp a ambulanțelor pentru a acorda primul ajutor medical, șase persoane au decedat în așteptarea acestora, iar o femeie a născut în ambulanță un făt mort.
La ședința pentru situații excepționale convocată sâmbătă de ministrul Pavel Filip, viceministrul Sănătății Liliana Iașan, a susținut că instituțiile medicale spitalicești au lucrat în regim normal, ea a explicat că instituțiile au gestionat cazurile de urgență, fiind operate persoanele aflate în starea cea mai gravă, iar cel de-al doilea viceministru al Sănătății, responsabil de asistența medicală spitalicească și de urgență, Oleg Creciun nu a prezentat niciun raport privind situația pe întreg sistemul medical. Din 21 aprilie lipsesc date actualizate. La ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din această seară Premierul Pavel Filip, a anunțat că Ministerul Sănătății a fost exclus din celula de criză, pentru că pericolele ar fi dispărut.
În încheiere citiți despre insistența cu care operează Ministerul Sănătății asupra celui mai drastic termen pentru exclusivitatea datelor pentru producătorii de medicamente originale, de 11 ani, în pofida numeroaselor îngrijorări exprimate până acum. În timp ce statele cu venituri joase și medii s-au luptat ca să obțină termeni de cel puțin cinci sau șase ani, Ministerul Sănătății promovează în continuare documentul scandalos prin care acceptă cu o lejeritate uluitoare un termen cu mult mai mare, decât cel negociat în Acordul de Asociere, în 2014. Autoritatea s-a apărat că a fost consultată de o specialistă din Uniunea Europeană care, de altfel, este activă și în consultanța de „new entry” pe piețele neexplorate pentru companiile farmaceutice. Potrivit ei, termenul negociat în cadrul Acordului de Asociere de Moldova, adică formula 5+2+1, este numai bun de aruncat la gunoi.”