Peste 200.000 de computere au fost afectate de atacul cibernetic global de vineri

Hackerii care au lansat vineri un atac cibernetic fără precedent sînt dați în urmărire globală. Cam o sută de țări au fost afectate, între cele mai afectate fiind Rusia și România. Sâmbătă, atacul și-a pierdut din virulență, dar experții spun că va reîncepe. Folosindu-se de o breșă în sistemul Windows, hackerii au blocat peste 200.000 de computere în lumea întreagă și cer între 300 și 600 de dolari, în bitcoins, pentru deblocarea fiecărui computer.

Directorul executive al Europol, Rob Wainwright a declarat că sunt puțini cei care au plătit, dar că situația se complică: „Este un atac fără precedent; pentru moment știm că au fost afectate peste 200 de mii de computere în cel puțin 150 de țări… multe victime sunt mari firme internaționale”, a declarat Wainwright duminică. El a avertizat că atacul s-ar putea intensifica luni, odată cu începutul unei noi săptămâni de lucru.

Experții sunt de părere că atacul s-a răspândit atât de repede pentru ca s-a folosit un cod care se pare că a fost creat de NSA (Agenția americană de Securitate Națională). Despre cod s-a aflat când au fost publicate documente furate.