Donald Trump și-a apărat decizia de a împărtăși Rusiei informații despre organizația teroristă Statul Islamic

Donald Trump

Medii de informare americane și internaționale au relatat că președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat subiecte top secret cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei acestuia la Washington de săptămâna trecută, la întrevederea de la Casa Albă, din Biroul Oval, la care a participat și ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak. Casa Albă respinge relatările din presa americană. Ar fi vorba de informații despre organizația teroristă Statul Islamic, pe care Trump le-ar fi dat partenerilor ruși fără cunoștința țării care furnizase informațiile Statelor Unite.

Astăzi, Donald Trump și-a apărat decizia de a împărtăși Rusiei informațiile pe care le deținea, scriind pe rețeaua Twitter că avea acest drept constituțional și că a fost mânat de interese „umanitare” și de dorința ca „Rusia să își întețească lupta împotriva ISIS”.

Kremlinul, la rândul său, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov a respins relatările din Washington Post, ale agenției Reuters și din alte ziare americane, calificându-le drept „prostii totale” și care nu merită „nici să fie infirmate și nici confirmate”. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a scris pe pagina de Facebook că relatările sunt „cele mai recente falsuri”, dar nu a comentat despre conținutul relatărilor. Democrații în Congres, dar și unii republicani, ca și experți în chestiuni de Securitate și de informaţii au declarat că, dacă relatările sunt confirmate, ele sunt extrem de „îngrijorătoare”.