Amânarea cu o lună a discuțiilor privind ajutorul european pentru R.Moldova a fost „răul cel mai mic”, declară europarlamentarul Sorin Moisă

Amânarea cu o lună a discutării ajutorului european de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova este „răul cel mai mic”, a declarat europarlamentarul Sorin Moisă, raportorul Comisiei pentru comerț international. Într-un interviu cu Europa Liberă, Moisă a precizat: „Consensul la care am ajuns este să avem un vot în plen în luna iulie, mai degrabă decât cum ar fi fost posibil, dar nu formal asumat în luna iunie, astfel încât să putem să beneficiem cu toții de opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul moldovean de lege pentru sistemul electoral mixt …; să vedem substanța acestei opinii a Comisiei de la Veneția, respectiv reacția guvernului moldovean …și a Parlamentului de la Chișinău, care sper că va fi una constructivă la această opinie”.

Raportul europarlamentului Sorin Moisă sintetizează poziția Parlamentului european cu privire la propunerea Comisiei europene de a acorda Republicii Moldova un ajutor macro-economic de 100 de milioane de euro. Amânarea a fost provocată de decizia intempestivă a Parlamentului de la Chișinău de a vota, pe 5 mai, trecerea la sistemul electoral mixt, a explicat Moisă în interviul cu Europa Liberă. Ajutorul macro-economic în sine, a mai spus Sorin Moisă, include multe „condiționalități transformatoare” pentru Republica Moldova care trebuie îndeplinite de Chișinău înainte de eliberarea fiecăreia din cele trei tranșe ale ajutorului.