În Sicilia a început primul summit G7 cu participarea președintelui american Donald Trump

Liderii G7 la summitul de la Taormina, Sicilia, 26 mai 2017

Summitul G7 din Sicilia, primul la care participă și președintele american Donald Trump, va fi „cu siguranță unul din cele mai complicate din ultimii ani”, a apreciat Donald Tusk, președintele Consiliului European. Unii participanți, a mai spus Tusk, au „vederi foarte diferite când vine vorba de relațiile comerciale sau de schimbările climaterice”.

„Trebuie unitate pentru a apăra principiile de bază ale ordinii internaționale”, a insistat Tusk înainte de începerea discuțiilor din Sicilia la care participă Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, Canada și Japonia, plus Uniunea Europeană.

La Taormina, în Sicilia, se așteaptă să fie discutate mai ales politici legate de relațiile comerciale și de schimbările climaterice, două subiecte asupra cărora noul președintele american are păreri diferite de restul liderilor din G7.

Summitul G7, Taormina, Sicilia, 26 mai 2017

„O să avem un schimb serios de păreri despre ce înseamnă liber schimb”, a declarat Gary Cohen, consilier la Casa Albă pe probleme economice. Același lucru despre reducerea emisiei de gaze care produce efectul de seră, reducere decisă prin acordul internațional semnat la Paris în 2015.

„Mă pregătesc de discuții serioase cu liderii G7 despre multe subiecte, inclusiv creșterea economică, terorismul și securitatea”, a postat Donald Trump pe Twitter, înainte de începerea summitului.

În cursul campaniei electorale, Donald Trump a declarat că vrea să schimbe în avantajul Americii acordurile internaționale de liber-schimb. Cât privește schimbările climaterice, le-a calificat drept invenții ale Chinei, care ar vrea în acest mod să împiedice dezvoltarea economică a Statelor Unite.