Pavel Filip: cei cinci diplomați ruși au fost declarați persona non grata în R. Moldova în baza informațiilor oferite de serviciile speciale

Cei cinci diplomați ruși au fost declarați persona non grata în R. Moldova în baza informațiilor oferite de serviciile speciale, a afirmat premierul Pavel Filip, citat de IPN. Premierul a adăugat că Republica Moldova ține foarte mult la relațiile sale cu Federația Rusă și au fost făcute extrem de multe lucruri în 2016 și în 2017. „Am aprobat, de comun acord cu colegii din Federația Rusă, un plan de măsuri pentru a elimina toate barierele și constrângerile cu care ne confruntăm și care au fost impuse de către Federația Rusă – embargouri, tarife vamale și multe altele”, a mai spus Pavel Filip.

Anterior, ministrul adjunct de externe din Rusia Grigori Karasin promisese o ripostă dură, după ce Moldova declarat persona non grata cinci diplomați ruși de la Chișinău, și le-a dat în 29 mai 72 de ore să părăsească țara. „Riposta va veni cu siguranță, și va fi chiar dură”, a spus Karasin. „E o provocare grosolană, o lovitură dată acelor forțe din Moldova conduse de președintele Igor Dodon care cer normalizarea și revigorarea relației bilaterale cu Rusia”, le-a spus Karasin la Moscova agențiilor de știri ruse. Disputa diplomatică vine în contextul tensiunilor dintre președintele pro-rus Dodon și guvernul pro-occidental de la Chișinău, și după acuzațiile că un fost parlamentar moldovean a divulgat secrete de stat unui atașat al ambasadei ruse din Moldova. Fostul parlamentar Iurie Bolboceanu a fost arestat în martie și acuzat de trădare după publicarea unei înregistrări video a unei întîlniri între el și atașatul militar alambasadei ruse Aleksandr Grudin.