Rusia și China apelează la Donald Trump să nu retragă Statele Unite din Tratatul de reducere a emisiilor de gaze de seră

La reuniunea G7 de la Taormina

În această seară este așteptată decizia președintelui american Donald Trump privind Tratatul internațional de reducere a emisiilor de gaze, care provoacă efectul de seră dar potrivit relatărilor presei americane din ultimele zile este foarte posibil ca Trump să retragă Statele Unite din tratat. Acesta a fost negociat la Paris în 2015 de 195 de state, iar peste 140 l-au ratificat între timp. Încă din timpul campaniei electorale de anul trecut, Donald Trump a promis că va retrage Statele Unite din acest acord, care în opinia sa ar împiedica numai dezvoltarea economiei americane și crearea de noi locuri de muncă. La reuniunea G7 de săptămâna trecută din Italia, țările participante au încercat să-l convingă pe Trump să nu facă acest pas. Apeluri similare au fost lansate astăzi de Rusia și China.

Tratatul de la Paris este considerat „istoric” pentru că , spre deosebire de protocolul de la Kyoto din 1997, stabilește (de comun acord) ținte concrete pentru reducerea încălzirii globale și a emisiei de gaze care produc efectul de seră. Tot odată, tratatul de la Paris precizează și cursul de urmat pentru țările semnatare.