Pirkka Tapiola: „Este un motiv de îngrijorare atunci când discuțiile într-o țară se îndreaptă în direcția interzicerii finanțării străine pentru ONG-uri”

Pirkka Tapiola, în campania „Cartonaș roșu pentru corupție”

„Este un motiv de îngrijorare atunci când discuțiile într-o țară se îndreaptă în direcția interzicerii finanțării străine pentru organizațiile societății civile”, a declarat șeful Delegației UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, în cadrul emisiunii „Politica”, moderată de jurnalista Natalia Morari la noul post de televiziune TV8.

Pirkka Tapiola a fost de acord cu remarca moderatoarei care a spus că inițiativa Ministerului Justiției pare să preia practicile din Belarus și Rusia, unde organizațiile care primesc finanțare din străinătate sunt înregistrate ca „agenți străini”.

Tapiola a spus că a discutat despre înrăutățirea situației societății civile cu autoritățile și le-a sugerat să respecte practicile europene în domeniu. „UE are anumite valori și standarde, care sunt aceleași și pentru Consiliul Europei. CoE are o expertizare realizată referitor la legislația Republicii Moldova privind organizațiile neguvernamentale și noi am spus autorităților că este foarte important ca aceste recomandări să fie auzite și respectate. Pentru noi, societatea civilă este foarte importantă – în calitate de partener, adesea de critic, din punct de vedere analitic și în calitate de lobbiști în favoarea anumitor schimbări”, a spus șeful Delegației UE la Chişinău.

„Este un proces absolut normal ca organizațiile societății civile să aibă dreptul de a avea opinii politice. Este normal ca oamenii care sunt activiști ai societății civile să aibă opinii politice și să fie activi în politică. Pentru că pentru a construi o democrație trebuie să existe o societate civilă activă. Puterea trebuie să aibă deschiderea să asculte societatea civilă și acest lucru este foarte important pentru un consens social”, a mai declarat Pirkka Tapiola.

Marți câteva zeci de organizații importante ale societății civile au lansat o declarație prin care au semnalat că o inițiativă a Ministerului Justiției intenționează să interzică finanțările din străinătate pentru organizațiile necomerciale care se ocupă de aspecte politice. Declarația califică inițiativa drept încercare de a reduce la tăcere vocile incomode din societatea civilă care critică inițiativele guvernării și un atac la adresa democrației din Republica Moldova.