În România, CSJ a decis eliberarea din arest preventiv a unei activiste din Turcia, pe motiv că are deja azil politic în Belgia

În România, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis eliberarea din arest preventiv a unei activiste din Turcia, a cărei extrădare fusese cerută de Ankara, care o acuză de legături cu militanții kurzi.

Curtea Supremă a confirmat astfel decizia tribunalului din Timișoara privind eliberarea lui Nalan Oral, care are azil politic în Belgia. Cererea de extrădare a Turciei urma să fie analizată pe 31 iulie.

Nalan Oral fusese reținută pe 8 iulie de grănicerii români, pentru că numele ei era pe o listă a Interpolului de unde a fost șters între timp.

România și Turcia au un acord bilateral de extrădare, dar Nalan Oral are deja azil politic în Belgia, țară a Uniunii Europene.

„Curtea de Apel Timișoara ar trebui să se pronunțe pe 31 iulie asupra încetării cererii de extrădare și să închidă acest dosar. Statutul de refugiat a fost obținut de doamna Nalan în Belgia, în anul 2012. Ea beneficiază de protecția internațională acordată de statul belgian”, a declarat avocatul activistei, citat de Agerpres.