Presa în format electronic preia comentariile făcute la un post de radio de europarlamentarului Monica Macovei despre legea care urmează să aplice directiva europeană privind confiscarea averilor obținute fraudulos.
„Evenimentul zilei” o citează cu observația că în proiectul legii românești nu s-au transpus principalele definiții: bunuri, instrumente, instrumentalități, bani, valori, confiscare, terți. Directiva, spune Macovei care este și inițiatoarea acestei decizii la nivel european, „le definește într-un anumit fel și apoi le reglementează în feluri diferite. La noi (...)instrumentele, produsele infracțiunilor și bunurile sunt toate traduse prin bunuri”.
În săptămânalul 22, Ada Codău critică lipsa de interes a opoziției parlamentare din România față de reintroducerea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Pe site-ul ziare.com, Iulian Leca compară comportamentul post-alegeri al Uniunii Salvați România cu cel al Partidului Popular Dan Diaconescu care, la alegerile parlamentare din 2012, a venit tot așa, oarecum din neant, pe ultima sută de metri și a reușit să intre în parlament. „Din patru in patru ani, la alegerile parlamentare, scrie Leca, cine are inspirația să-și facă un partid suficient de confuz și vag în exprimarea programului, dar care să se adreseze direct celor care așteaptă un ceva nou și altfel, are garantat un câștig între 10 si 20 de procente”.
Există însă și un optimist printre comentatori. George Mioc, de la „România liberă”, se uită înapoi la cu totul alte exemple: „În 2000, Ion Iliescu și Adrian Năstase au păcălit peste patru milioane de români să le voteze partidul. În 2004, deși controlau tot statul și, după ce furaseră pe rupte, dețineau resurse uriașe, pesediștii au colectat doar 3,7 milioane de voturi. În 2008, după patru ani de opoziție, PSD a mai adunat doar 2,23 milioane de voturi. În 2016, Liviu Dragnea a reușit să își aducă partidul la 3,2 milioane de voturi, dar dacă doriți explicații pentru acest rezultat eu cred că trebuie să discutaţi cu domnii care se află acum în opoziție sau la Cotroceni și ajunge la concluzia că nu exclusă învingerea Partidului Social-Democrat la viitoarele alegeri parlamentare din 2020”. Sunt câteva resurse anti-PSD care trebuie exploatate, consideră George Mioc. Prima ar fi diaspora. Sunt aproape 4 milioane de români la muncă în străinătate, iar la ultimele alegeri au votat doar 377.000. Trebuie să li se creeze condiții să ia parte la scrutin. „A doua resursă sunt absenteiştii de dreapta, care s-au săturat de partide care susțin că sunt de această parte a spectrului politic, dar în Parlament votează cot la cot cu Dragnea pentru pensii speciale și super-salarii pentru bugetari”. A treia: „românii care, fie că sunt de dreapta, fie că sunt de stânga din punct de vedere al gândirii economice, vor o guvernare cinstită și morală. Nu este prea târziu pentru legea lustrației”. În fine, s-ar putea conta și pe „alegătorii pesedişti, sătui de dezastrul produs de PSD în educație și sănătate”.