Parlamentul European condamnă Rusia pentru verdictele date împotriva celor care se opun anexării peninsulei Crimeea

Miting la Kiev în sprijinul liderului tătarilor din Crimeea, Ahtem Chiygoz

Parlamentul European a adoptat astăzi o revoluție condamnând Rusia pentru verdictele date recent de autoritățile din Crimeea împotriva celor care se opun anexării peninsulei la Rusia. Rezoluția critică verdictele date împotriva a aproape 50 de tătari din Crimeea pentru opiniile lor politice și a liderului lor Ahtem Chiygoz, cerând „eliberarea lor imediată”.

Rezoluția condamnă de asemenea verdictul dat împotriva jurnalistului postului nostru de radio Mykola Semena, cerând anularea lor imediată și necondiționată. Europarlamentarii au cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva oficialilor din Crimeea si Rusia care sunt responsabili de cazurile aduse în discuție. Rezoluția mai solicita accesul agențiilor care monitorizează respectarea drepturilor omului de la ONU, OSCE si Consiliului Europei în peninsulă pentru a investiga în mod corespunzător aceste cazuri.

Rusia a anexat peninsula Crimeea in martie 2014. Un raport al ONU dat publicității pe 25 septembrie vorbeşte despre abuzurile din peninsula Crimeea: torturi, dispariții de persoane și violări grave ale legislației internaționale și Convenției de la Geneva.