Premierul spaniol a cerut autorităților de la Barcelona să precizeze dacă regiunea catalană și-a proclamat sau nu independența

Mariano Rajoy

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut autorităților de la Barcelona să precizeze dacă regiunea catalană și-a proclamat sau nu, marți seara, independența. Într-un discurs televizat, Rajoy a precizat că numai după această precizare guvernul de la Madrid ar putea acționa în baza articolului 155 din Constituție, care i-ar permite să pună regiunea separatistă sub controlul direct al guvernului central. O măsură la care nu s-a mai recurs până acum, pentru că prevede o intervenție atât de radicală a Madridului, încât este considerată și „opțiunea nucleară”. „Voi acționa cu atenție și reținere” a mai promis premierul Rajoy în discursul televizat.

Liderul catalan Carles Puigdemont a semnat marți seară în Parlamentul de la Barcelona o declarație de independență a regiunii semi-autonome, dar a anunțat că „suspendă efectele acestei declarații” pentru a permite găsirea unei soluții negociate. În declarație se arată că „de astăzi, Catalonia își restabilește suveranitatea”. Potrivit agenției Reuters, documentul este intitulat „Declarația reprezentanților Cataloniei”.