Cehia alunecă spre dreapta: mișcarea populistă ANO câștigă alegerile generale, partidele tradiționale se prăbușesc

Tomio Okamura, liderul partidului antiislamic SPO, Ivan Bartoš, liderul Partidului Piraților și Andrej Babiš, liderul mișcării ANO și viitor premier al Cehiei, Praga 21 octombrie 2017

Cehia alunecă marcat spre dreapta, la fel ca Austria după alegerile anticipate de duminică. Alegerile din Cehia au fost câștigate clar de mișcarea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrej Babiš, cu 29,% din voturi, a anunțat Biroul Național de Statistică. Ceea ce înseamnă 78 de mandate în Parlamentul cu 200 de locuri.

Babiš nu este direct anti-european dar respinge euro și cotele pentru imigranți, impuse de Bruxelles după valul de refugiați din 2015. Promite o politică dură față de imigranți, deși Cehia aproape că nu are imigranți sau refugiați. Economic, Babiš a anunțat că vrea să conducă țara ca pe o firmă privată.

Patru din partidele care au ieșit pe primele cinci locuri în alegerile de sâmbătă sunt așa-numite partide anti-sistem. Cu toate acestea, pe al doilea loc, dar la mare distanță, s-a situat singurul partid tradițional, partidul Civic Democrat cu 11,3% din voturi și 25 de mandate. Pe locul trei s-a situat Partidul Piraților, pentru prima dată în Parlament urmat de partidul de extremă dreapta SPD, antiimigrație și anti-UE.

Formațiunea SPD, a ceho-japonezului Tomio Okamura, are 10,6% din voturi și 22 de mandate și este de așteptat să fie viitorul partener la guvernare al mișcării ANO, relatează ageția Associated Press.