Un parlamentar ucrainean intenționează să înainteze în Rada Supremă o propunere legislativă privind ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia

©Shutterstock

Un parlamentar ucrainean din partidul președintelui Petro Poroșenko a declarat Europei Libere că intenționează să înainteze în parlament (Rada Supremă) o propunere legislativă privind ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. Anterior, se relatase că propunere a fost deja înaintată, ceea ce a provocat deja criticile Moscovei. Propunerea ar urma să fie un amendament la legea, votată deja pe 6 noiembrie în prima lectură, privind „reintegrarea” regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Votul final la această lege este așteptat săptămâna viitoare, după care va merge la președintele Poroșenko pentru a fi semnată. Parlamentarul Ivan Vinnyk a precizat că amendamentul său va permite totuși menținerea unor relații comerciale și nu va limita libertatea ucrainenilor de a călători în Rusia. Ministerul de externe de la Kiev nu a comentat în schimb Kremlinul a avertizat că această inițiativă, dacă este adoptată, va submina toate eforturile de găsire a unei soluții negociate pentru criza din estul Ucrainei.

Este de alșteptat ca situația din Ucraina să fie discutată de președintele american Donald Trump în cursul întrevederii pe care ar urma să o aibă pe 10-11 noiembrie cu președintele rus Vladimir Putin, în marginea summitului economic Asia-Pacific din Vietnam.