Parlamentul de la Chișinău a aprobat un amendament despre care criticii spun că ar recunoaște actele de stare civilă emise de Tiraspol

Majoritatea parlamentară și opoziția socialistă au aprobat în prima lectură un amendament legislativ despre care criticii spun că ar recunoaște actele de stare civilă emise de autoritățile transnistrene și ar pune în pericol regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Amendamentul la legea privind actele de stare civilă prevede că autoritățile moldovene pot confirma actele emise în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, dacă „înregistrarea lor s-a produs în condiții identice cu cele reglementate de cadrul legal al Republicii Moldova”.

Modificarea legislativă a fost sprijinită de deputații PD, PPEM și PSRM, dar deputații liberali au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Printre autorii inițiativei legislative se numără deputatul democrat Dumitru Diacov, cel socialist Vladimir Țurcan și cel popular-european, Eugen Carpov, fost vicepremier pentru reintegrare.

În nota informativă se spune că amendamentul va rezolva probleme ale cetățenilor din stânga Nistrului, le va asigura drepturi egale și va contribui la consolidarea încrederii în procesul reglementării conflictului transnistrean.

Liberalii au spus, însă, că inițiativa care nu are mai multe avize, inclusiv din partea Serviciului de Informații și Securitate, poate deschide portițe pentru obținerea ilegală de acte moldovenești și că poate cauza îngrijorare în Uniunea Europeană, unde moldovenii pot călători fără vize din 2014.