Armenia va semna o înțelegere cu UE la summitul Parteneriatului Estic

Serj Sarkisian (dreapta) la summitul Parteneriatului Estic

La reuniunea la vârf a țărilor Parteneriatului Estic, unul din cele mai importante momente va fi cel legat de semnarea unei înțelegeri cu Armenia, care nu este însă un Acord de Asociere şi Liber Schimb, așa cum au Moldova, Georgia şi Ucraina. Pentru Armenia nu va exista și un acord economic, de liber schimb, deoarece Armenia este membră a Uniunii Economice Euroasiatice.

Într-un interviu cu corespondenţii Europei Libere de la acest summit, președintele de la Erevan, Serj Sarkisian, a declarat că „nu a auzit niciodată de la vreun lider rus, mai ales de la președintele Vladimir Putin, vreun reproș legat de cooperarea Armeniei cu Uniunea Europeană”. Reamintim că la summitul din 2013 al Parteneriatului Estic, Armenia, la presiunea Rusiei, s-a retras în ultimul moment de la acel summit, nesemnând Acordul de asociere și liber schimb, și la puțin timp după aceea a intrat în Uniunea Economică Euroasiatică dominată de Rusia.

Potrivit corespondenților noștri la summit, care citează diplomaţi europeni cunoscători ai subiectului, există tensiuni legate de redactarea declarației finale a summitului, Armenia şi Azerbaidjan având opinii diferite despre termenii ce ar urma sa fie folosiți.