Andrian Candu: R.Moldova vrea relații „pur pragmatice, bazate pe respect reciproc” cu Federația Rusă

Andrian Candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Radio Europa Liberă că rechemarea ambasadorului Republicii Moldova de la Moscova pentru o perioadă nedeterminată, este o procedură normală „când relațiile diplomatice dintre două state ajung la un [anumit] nivel de presiune”. Mai mult, Candu a afirmat că R.Moldova vrea relații „pur pragmatice, bazate pe respect reciproc” cu Federația Rusă, dar nu relații bazate pe „dominație” în care R.Moldova ar fi tratată „fără respect”.

Luni, guvernul a anuțat rechemarea pentru consultații a ambasadorului Andrei Neguța de la Moscova. Motivul invocat este că s-ar fi înregistrat noi cazuri de „hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova”. Președintele Igor Dodon, care urmează să plece peste o săptămână în vizită la Moscova, s-a declarat indignat de gestul guvernului, pe care-l consideră o provocare.

Andrei Neguța a mai fost odată rechemat din post, în 2012, când fiind ambasador la Moscova a declarat că retragerea trupelor rusești din Transnistria reprezintă o amenințare pentru Moldova. Atunci, Ministerul de Externe și Parlamentul au decis că declarația sa contravine intereselor țării, relatează Agora, citând agenția Tass.