CC cere Parlamentului de la Chișinău să reglementeze răspunderea pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărîrilor ei

Curtea Constituțională a cerut din nou Parlamentului să fie reglementată răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiunilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale, relatează IPN. În cursul audierilor care au dus la a treia suspendare temporară a președintelui Igor Dodon, președintele Curții Constituționale, Tudor Panţâru, l-a întrebat pe deputatul democrat Sergiu Sârbu, care a depus sesizarea împotriva președintelui Dodon, dacă cererea Curții Constituționale este discutată. Mai mult, el a declarat, potrivit IPN, că ping-pong-ul dintre Parlament și Președinție din ultima perioadă devine ridicol. „Există prevedere în Codul Penal pentru neexecutarea hotărârilor curților ordinare. Care este problema că nu există prevedere pentru hotărârile Curții Constituționale, care sunt numai puțin importante? Astfel de răspundere există practic în toată Europa, numai aici răspundere nu există și se permit jocurile acestea”, a spus Tudor Panţâru.

Deputatul Sergiu Sârbu a spus că în Parlament există înregistrat un proiect de lege care ţine de amendarea Codului Penal, inclusiv la capitolul neexercitării unor atribuții constituționale de către unii demnitari publici.