Curtea Constituțională din România examinează așa-numitele legi ale justiției contestate de societatea civilă și președinție

În România, „legile justiţiei”, care au provocat un val de proteste din ianuarie 2017 - cel mai recent fiind sfârșitul săptămânii trecute - , intră marți în discuţia Curţii Constituţionale, relatează Digi 24. Despre decizia aşteptată de la această instituţie, procurorul general Augustin Lazăr spunea recent că va fi una istorică. Modificările aduse de Parlament Statutului magistraţilor, Legii Consiliului Superior al Magistraturii şi celei de organizare judiciară au fost contestate de către Înalta Curte şi de Partidul Național Liberal de opoziție.

Curtea Constituțională din România examinează marți și sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care abrogă suspendarea funcţionarilor publici trimişi în judecată. În 13 decembrie, Curtea a amânat dezbaterile în acest caz, informează Agerpres. Președintele Iohannis a primit legea spre promulgare la sfîrșitul lunii noiembrie, dar în decembrie a trimis-o spre examinare Curții Constituționale, argumentând că ar încălca mai multe articole din Constituție.